Центральна виборча комісія розраховує, що нова Верховна Рада прийме зміни до закону про вибори народних депутатів, які дозволять комісії призначити повторні вибори в тих округах Донецької та Луганської області, де сьогодні голосування не відбудеться. Про це голова ЦВК Михайло Охендовський заявив на брифінгу.

За словами Охендовського, в початку виборчого процесу ЦВК неодноразово наголошувала на необхідності внесення змін у закон про вибори народних депутатів, оскільки закон не враховує реалій, в яких доводиться проводити вибори. Він зазначив, що ніхто не міг уявити, що в деяких одномандатних округах неможливо буде забезпечити голосування.

«ЦВК, безумовно, зможе своїм рішенням встановити факт того, що голосування в окремих одномандатних виборчих округах не відбулося, але її рішення не зможуть стати підставою для призначення повторних виборів народних депутатів України в цих округах. Така підстава має бути передбачена в законі про вибори народних депутатів», - сказав Охендовський, повідомляє «УНІАН».

Він висловив надію, що відразу після проведення виборів і після того, як новий склад парламенту розпочне роботу, зміни в закон про вибори народних депутатів, які зможуть дати підстави для призначення повторних виборів в 15 округах Донецької та Луганської областей, де голосування не відбудеться, будуть внесені, і такі вибори будуть проведені, як тільки на відповідних територіях буде відновлений конституційний лад і зможуть бути гарантовані виборчі права громадян України».

Як сказав голова ЦВК, актуальним залишається і питання проведення виборів народних депутатів України в 12 округах Криму і Севастополя, для чого потрібно прийняти спеціальний закон.

Нагадаємо, 9 жовтня голова ЦВК Михайло Охендовський повідомив, що вибори на Донбасі можна проводити у 18 з 32 округів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом