Сьогодні, 26 жовтня, в Україні пройдуть позачергові вибори народних депутатів.

Виборчі дільниці почали роботу о 8:00 і будуть відкриті до 20:00.

Ці вибори проводяться за змішаною системою - згідно із законом, 225 депутатів повинні бути обрані за партійними списками і в мажоритарних округах. Разом з тим, згідно із законом про статус тимчасово окупованих територій, в Криму та Севастополі, на території яких розташовані 12 мажоритарних округів, вибори проводитися не будуть. Таким чином, на цих виборах будуть обрані максимум 438 депутатів з 450.

Водночас громадяни України, які проживають в Криму і Севастополі, зможуть проголосувати за кандидатів за партійними списками на материковій частині країни за спрощеною процедурою. За такою ж процедурою зміни місця голосування можуть проголосувати і мешканці Донецької та Луганської областей, яким, на відміну від жителів інших регіонів, не потрібно надавати документи, що підтверджують таку необхідність.

Всього в Україні налічується, без урахування Криму і Севастополя, 33,57 млн виборців, у тому числі 3,3 млн в Донецькій і 1,77 млн у Луганській областях, за кордоном - 496 тис. осіб.

У цілому в країні без урахування Криму і Севастополя створено 213 округів, до складу яких входить 32 тис. виборчих дільниць, за кордоном будуть працювати 112 виборчих дільниць, найбільше - в Росії (6), Німеччині (5), США, Польщі та Італії - по 4.

У Луганській і Донецькій областях законом передбачено проведення виборів відповідно в 11 та 21 округах. Однак вибори в цих регіонах будуть проводитися тільки на територіях, підконтрольних українській владі. За останніми даними ЦВК, вибори можуть відбутися у 13 округах в Донецькій області та п`яти - у Луганській.

За даними ЦВК, подали заяви про зміну місця голосування в цілому по Україні 190,3 тис. осіб, з них 21,7 тис. жителів Донецької області, 11,1 тис. - Луганської області та 3,6 тис. - Криму і Севастополя.

Водночас залишилося невирішеним питання про голосування військовослужбовців у зоні АТО, оскільки багато з них мають лише військовий квиток, а у відповідності з законом для отримання бюлетеня для голосування виборець повинен пред'явити паспорт громадянина України.

Центральна виборча комісія сподівається отримати повні попередні дані про результати голосування на парламентських виборах до ранку четверга, 30 жовтня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

102