Президент Росії Володимир Путін вважає, що політично мотивовані санкції були помилкою, яка призводить до зворотного ефекту - посилення економічної суверенізації.

«Політично мотивовані санкції лише посилили тенденції до економічної та фінансової суверенізації, прагнення держав або їх регіональних об'єднань тим чи іншим способом застрахуватися від ризиків зовнішнього тиску», - заявив глава держави на засіданні клубу «Валдай».

За його словами, «зараз усе більша кількість держав робить спроби відійти від доларової залежності, створити альтернативні фінансові, розрахункові системи, резервні валюти», передає ТАСС.

«Американські друзі ріжуть сук, на якому сидять», - підкреслив Путін, додавши, що «санкції шкодять всім».

Як раніше повідомляв ForUm, у липні США та Євросоюз ввели санкції проти низки найбільших російських фінансових інститутів, пізніше ці обмеження були розширені. Так, американським і європейським інвесторам забороняється видавати нові кредити Сбербанку, ВТБ, Газпромбанку, Россельхозбанку і Внешекономбанку на строк понад 30 днів, а також купувати їхні акції та бонди з нових випусків з терміном обігу більше 30 днів.

Крім того, ЄС і США з 1 серпня заборонили постачання обладнання для глибоководної розвідки і видобутку нафти в Арктиці та на родовищах сланцевої нафти в РФ.

У рамках останнього пакета санкцій, введеного 12 вересня, Євросоюз, зокрема, обмежив доступ до ринків капіталу ЄС низці російських компаній, серед яких «Роснефть», «Транснефть» і «Газпром нефть».

24 жовтня Сбербанк Росії звернувся в суд Європейського Союзу з позовом про скасування санкцій.

У свою чергу, канцлер ФРН Ангела Меркель не бачить необхідності у скасуванні санкцій, введених Європейським Союзом проти Росії.
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

11