Громадяни України мають право самостійно приймати рішення щодо загальнодержавних питань, у тому числі щодо прийнятності дії закону про люстрацію, використовуючи безпосередню форму демократії - референдум за народною ініціативою.

Про це повідомив екс-віце-прем'єр України Сергій Арбузов, повідомляє УНН з посиланням на прес-службу політика.

За його словами, так званий люстраційний закон, так чи інакше, стосуватиметься практично кожної української родини.

«Люстраційний закон не тільки підриває основи управління державним апаратом, але й деморалізує суспільство. Адже люстрованими згідно з цим законом виявилися вагітні, академіки і середньостатистичні працівники держорганів. Верхівка ж державної піраміди залишилася підстрахованою і захищеною. Якщо довіряти підрахункам прем'єра Арсенія Яценюка, під люстрацію потрапляє понад 1 млн громадян. Це означає, що люстрація торкнеться практично кожної української родини і високопрофесійні, освічені люди будуть не потрібні країні», - зазначив Арбузов.

Він також висловив переконання, що до закону про люстрацію після виборів будуть внесені зміни, однак за цей період він може призвести до фатальних наслідків.

«З дня на день основна маса державних службовців буде звільнена наказами керівників відомств. Немає жодних сумнівів, що і Конституційний суд України, і Венеціанська комісія висловляться з цього закону, зокрема, щодо його невідповідності загальноприйнятим стандартам демократії і прав людини. Однак це може зайняти певний період часу, можливо, півроку або рік, а за цей час дія люстраційного закону може завдати непоправної моральної та матеріальної шкоди громадянам України. Саме для таких випадків у Конституції передбачене право громадян на народну ініціативу. Для цього необхідно три мільйони підписів та реєстрація в ЦВК. І тоді люди самі зможуть скасувати закон про люстрацію на народному референдумі», - резюмував Арбузов.

Як раніше повідомляв ForUm, на виконання вимог Закону України «Про очищення влади» з органів прокуратури України звільнено 132 прокурорсько-слідчі працівники. Закон про люстрацію ухвалений Верховною Радою 16 вересня. Через місяць він набув чинності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

66