Відключення від електропостачання частини територій Донбасу в першу чергу торкнеться населення. Таку думку висловив ForUm'у колишній губернатор Донецької області, екс-міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, народний депутат України Анатолій Близнюк.

«Як технар, бачачи стан системи, можу сказати, що на ситуацію потрібно дивитися комплексно. Дійсно, сьогодні атомні не завантажені, немає вугілля, немає теплової генерації. А Донецька область давала 30% теплової генерації всієї країни. Баланс електроенергії з урахуванням похолодання і того, що не запустилися багато котелень, дає свої результати. Наприклад, зараз у Слов'янську на вулиці мінус чотири, а мережі порожні. Їх потрібно аварійно запускати. Опалення немає, і народ включає електричні обігрівачі - баланс електроенергії порушується ще більше, причому по всій країні. Що робити? Наприклад, відключити Київ або споживачів у зоні АТО. Здогадайтеся з трьох разів, яке буде прийнято рішення», - заявив він.

На думку екс-міністра ЖКГ, не просто так зробив заяву про можливе відключення від енергопостачання частини територій Донбасу президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашківський. «Цієї заяви не робить політичне керівництво країни, оскільки це - політично небезпечно. Тому говорять інші люди. Так що варіант відключення можливий. Але в першу чергу постраждають люди».

«На території АТО підприємства практично не працюють. Основний споживач - населення. Споживання Донбасу істотно знизилося: обсяги виробництва впали на 60%, отже, споживання електроенергії в Донецькій області впало на 200%. Відключення на 80-90% торкнеться населення та споживачів соціальної сфери, тобто шкіл, лікарень, дитсадків», - підсумував він.

Нагадаємо, президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашківський виступає за повне відключення від енергопостачання непідконтрольних територій Донбасу.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом