Обсяг золотовалютних резервів в Україні критичний і становить близько 15 мільярдів доларів.

Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Він зазначив, що обсяг золотовалютних резервів різко скоротився впродовж жовтня поточного року.

«Якщо ми входили у жовтень з розміром золотовалютних резервів в обсягах близько 16 мільярдів доларів, то сталося серйозне зниження хоча б за рахунок тих трьохсот мільйонів, які щотижня продавалися протягом жовтня Нацбанком, тобто обсяг резервів тепер перебуває на рівні від 14 до 15 мільярдів. Це критично низько», - сказав Устенко.

За його словами фактором, що викликає тривогу, є те, що Україна повинна буде розраховуватися з Росією за газ за передоплатою.

«Якщо це відбудеться, то тиск на курс ще більше посилиться», - сказав він. Він зазначив, що зовнішні фінансові ринки це вже усвідомлюють.

Також він додав, що торговельний дефіцит за вісім місяців перебуває на рівні 2,6 мільярда доларів і, за його словами, очевидно, що він може бути збільшений, як тільки Україна почне розрахунки за газ.

«Якщо є торговельний дефіцит, а відповідно і дефіцит рахунку поточних операцій, то тиск на гривню продовжує залишатися вкрай серйозним», - зазначив Устенко.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом