Близько 40% українців покладають відповідальність за ситуацію в країні на нове керівництво України.

Про це, як передає кореспондент ForUm`у, в ході прес-конференції «Фініш парламентських виборів під акомпанемент війни на сході і стихійної люстрації» сказав віце-президент Асоціації політичних психологів України, кандидат психологічних наук Павло Фролов.

За його словами, найбільше тих, хто вважає відповідальним за події в країні старе керівництво країни на чолі з Віктором Януковичем.

«Фактично, це кожен другий опитаний. У порівнянні з березнем, кількість впевнених у цьому дещо зменшилася - 5%. Майже вдвічі - з 15% до 8% скоротилася і кількість тих, хто покладав відповідальність за ситуацію в Україні на країни ЄС і США. Разом з тим, з 35% до 42% збільшилася кількість тих, хто вважає відповідальною за ситуацію Росію. А тих, хто бачить відповідальним за ситуацію в країні нове керівництво на чолі з Порошенком фактично стільки ж, скільки тих, хто покладав цю відповідальність на владну команду Турчинова-Яценюка на момент початку їхньої діяльності. Зараз це 38%», - сказав Фролов.

З тим, що Європа і США залишили нас наодинці з агресором, за словами експерта, погодилися 44% опитаних. Не погодилися 32%. Складно відповісти на це питання виявилося 21% респондентам. Іншим все одно.

«Ще більше опитаних вважають, що ЄС і США повинні були б допомагати Україні більш активно. Їх майже 63%. Порівняно з травнем їх кількість зросла на 4%. Найбільша кількість впевнених у цьому респондентів на заході та в центрі України, 82% і 71% відповідно. Найменше на сході - 42%», -сказав він.

При цьому він зазначив, що чим молодші респонденти, тим сильніше вони наполягають на більш активній допомозі Україні з боку західних країн.

«Якщо серед людей пенсійного віку таких 59%, то серед молоді - 70% респондентів», - відзначив Фролов.

«При такій ситуації, досить закономірна позиція тих 40%, які вважають, що забезпечення суверенітету і територіальної цілісності країни вимагає відновлення свого ядерного потенціалу. Не згодні з цим 34% опитаних», - підсумував він.

Опитування було проведене Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України спільно з Асоціацією політичних психологів України в період з 13 по 19 жовтня. Було опитано 2000 респондентів у 152 населених пунктах, виключаючи Крим, Севастополь і території, не контрольовані київською владою на Донбасі. Похибка вибірки становить 3,2%.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29