У плани держави не входить покриття різниці собівартості тарифів на комунальні послуги для населення. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на прес-конференції повідомив директор «Інституту міста» Олександр Сергієнко.

«Якщо раніше частину тарифу для населення компенсували з державного бюджету, то зараз у бюджеті на 2015 рік покриття різниці собівартості тарифу немає і весь тягар всієї цієї надутої собівартості лягає на кишені людей. Хоча ця собівартість є абсолютно невиправданою», - повідомив Сергієнко.

За його словами, така ситуація пов'язана з неефективним механізмом утворення тарифів.

«В Україні працює витратний принцип формування тарифів. До тарифу включаються всі витрати підприємства. При такому підході підприємство не зацікавлене працювати ефективно і знижувати собівартість продукції. Навпаки, чим більше у такого підприємства витрат, тим вищий його прибуток, тому що у витрати закладений певний відсоток прибутку. У всьому цивілізованому світі роблять навпаки: встановлюють якийсь граничний тариф. Один із принципів формування тарифів, який записаний в закон про комунальні послуги, це здатність населення платити. Не можна будь-яку ціну ставити в тариф. Тому в світі завжди встановлюють межу, вище за яку тарифи підніматися не можуть. І тоді підприємство зацікавлене знижувати собівартість послуг», - вважає експерт, додаючи, що нині діючі тарифи встановлені виключно на догоду монополістам.

Як раніше повідомляв ForUm, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), встановила тарифи на послуги централізованого опалення з середнім рівнем 10-11 грн/кв. м і оплатою виключно в опалювальний сезон.

Уряд виділив з державного бюджету 7 млрд гривень на компенсацію різниці в тарифах.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

100