Україна закликає Словаччину розірвати договір з російським «Газпром Експорт». Про це повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз України».

Зазначається, що крім відкритого у вересні маршруту Вояни-Ужгород, Україна і Словаччина можуть здійснювати двостороннє транспортування газу в обсязі близько 100 млрд. куб. м за рік іншими чотирма газопроводами, які перетинають кордон між двома країнами. В останні роки цими газопроводами Україна постачає в ЄС у середньому 55 млрд. куб. м російського газу щорічно.

«Посередник «Газпром Експорт», який блокує «великий реверс», має бути відсторонений... Запуск «великого реверсу» нині заблокований дочірньою компанією російського ВАТ «Газпром» - ТОВ «Газпром Експорт» - на підставі договору зі словацьким оператором, підписаного багато років тому», - йдеться в повідомленні.

Реалізація «великого реверсу» дозволить компаніям застосовувати технологію транспортної мережі, яка передбачає можливість передачі однакових обсягів газу в обох напрямках. Такий підхід є стандартом на європейському газовому ринку і закладено у принципи Третього енергопакета - перелік правил роботи енергетичного ринку ЄС.

«Наявний контракт між Eustream і «Газпром Експорт» не відповідає вимогам Третього енергопакета і має бути увідповіднений цим вимогам», - додали в прес-службі.

Крім цього, «Укртрансгаз» закликав словацьку Eustream підписати договір об'єднання мереж.

«Укртрансгаз» звернувся до Eustream з пропозицією підписати прямий договір об'єднання мереж, що дозволить використовувати транспортні потужності між двома операторами в повному обсязі. Встановлення таких відносин не передбачає ні фінансових витрат, ні ухвалення нових законодавчих актів. Для цього потрібно тільки застосування чинного європейського законодавства на території ЄС. «Нафтогаз» сподівається, що важливість інтеграції української ГТС з мережами ЄС для енергетичної безпеки країн ЦСЄ сприятиме результативному вирішення цього питання», - йдеться в повідомленні.

У прес-службі додали, що впровадження європейського енергетичного законодавства в Україні та інтеграція української ГТС з європейським газовим ринком - не тільки юридично бездоганна і технічно доцільна стратегія.

«Це вигідно. Об'єднання наших мереж покращить ліквідність європейського газового ринку, що сприятиме зниженню цін для всіх споживачів газу в Європі», - підкреслили в прес-службі.

Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України» наполягає на розширенні газотранспортних потужностей на кордоні України і Словаччини.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом