Росія не розглядає варіант, за якого газ для України купуватиме європейська компанія-посередник. Про це заявив глава компанії «Газпром» Олексій Міллер.

Він розкритикував ідею, яку висловив єврокомісар з енергетики Гюстав Еттінгер, і закликав працювати в рамках чинного контракту.

«Також не розглядається питання щодо того, що буде закуповуватися газ для України якоюсь європейською компанією на кордоні Росії та України. Весь газ, який постачається в Європу, відповідно, постачається за контрактом, де пункти здачі знаходяться за межами України, відповідно, що стосується потреб самої України, у нас є чинний контракт, у рамках якого ми будемо працювати», - заявив Міллер, повідомляє «РБК».

З пропозицією виступити як посередник у купівлі газу для України виступив єврокомісар з енергетики Гюстав Еттінгер. «Ми запропонували таке: якщо «Нафтогаз» не зможе заплатити, то європейська компанія може взяти на себе оплату цього газу і потім перепродати «Нафтогазу». Не виключено також, що плата за транзит російського газу може використовуватися для оплати газу», - заявив він за підсумками переговорів у Брюсселі.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак розкритикував і другу ідею Еттінгера. За його словами, зараховувати дохід «Нафтогазу» від транзиту російського газу Росія не буде. «Таке питання порушувалося. Глава «Газпрому» підтвердив, що кошти, які «Газпром» платить за транзит, будуть надходити в цей період, упродовж шести місяців на рахунки «Нафтогазу». Це зобов'язання, яке завжди виконував «Газпром» і буде виконувати. Не буде взаємозаліку, будуть здійснюватися поточні платежі у режимі грошових переказів», - заявив Новак.

На зустрічі з газу 21 жовтня переважно обговорювалося питання джерел фінансування постачання газу. Еттінгер заявив, що для надання грошей з боку ЄС необхідна ретельна перевірка стану фінансів «Нафтогазу» та бюджету України». Виділення грошей можливе тільки після консультацій з МВФ та з урахуванням програм фінансової допомоги ЄС.

«Ми розраховуємо, що Європейська комісія, Євросоюз, країни Євросоюзу також звернуть увагу і візьмуть на себе частину відповідної допомоги. За період, що ведуться консультації, з травня місяця, ми не бачимо, щоб виділялися значні кошти українській стороні для того, щоб були забезпечені поточні платежі за поставлений газ», - зазначив Новак.

На переговорах 21 жовтня угоду щодо постачання газу в Україну укладено не було. Наступна зустріч відбудеться 29 жовтня - на ній, за словами Еттінгера, очікується підписання документа. Єврокомісар розповів, що Росія може поставити Україні 4 млрд куб. м газу. Умови залишаються незмінними: газ постачатиметься за передоплатою, ціна становитиме $385 за тис. куб. м.

Новак повідомив, що Україна збирається закупити менше - 2 млрд куб. м. російського газу на загальну суму $770 млн. Міністр палива та енергетики України Юрій Продан підтвердив, що українська сторона планує купити у «Газпрому» 2 млрд куб. м. газу. Ще 1-2 млрд кубометрів планується отримати реверсом.

Останню ідею Продана російський міністр енергетики розкритикував. «Ми вважаємо, що той газ, який поставлений безпосередньо споживачам, не може бути законно реверсом, оскільки контракт на постачання газу не передбачає [реверсу], тому ми звертаємо увагу, що, з нашої точки зору, юридичної бази, до кінця обґрунтованої, немає. Ця ситуація потребує уважного вивчення з правової точки зору», - сказав Новак.

Про досягнення домовленостей щодо газу між Росією та Україною заявив у п'ятницю, 17 жовтня, президент РФ Володимир Путін. За його словами, питання полягало лише в касовому розриві, через який Україна не може оплатити постачання газу.

Постачання газу з Росії в Україну було припинено в червні 2014 року. Відновити постачання Москва обіцяє тільки після погашення Україною із загальної суми боргу $3,1 млрд хоча б на $1,451 млрд.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

18