В Україні існує неправильна система розподілу доходів. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему «Що буде з економікою України завдяки реалізації рекомендацій МВФ?» заявив екс-заступник глави НБУ Олександр Савченко.

«Ми не зможемо провести реформи, коли з одного боку у нас «тисне» корупція, з іншого - соціальний популізм, а з третього - несправедлива система розподілу доходів», - зазначив він.

«У нас є державні підприємства із зарплатою у 30 мільйонів гривень. А зарплати мільйон-півтора - звичне явище на держпідприємствах, я не кажу про державних чиновників. Але цього не повинно бути! Або банки, які отримують рефінансування від Нацбанку, мають зарплати мільйон-півтора. Це, по суті, перерозподіл коштів, тому що рефінансування - це такий же держресурс, як і держбюджет», - пояснив Савченко.

За словами експерта, для порятунку українців у нинішній ситуації необхідно негайно проводити реформу з перерозподілу доходів.

«Тисяча гривень і півтори тисячі гривень - це пенсія та заробітна плата переважної частини українського населення, вона просто аморальна. Необхідно провести кардинальну реформу, перерозподіл на користь найменш оплачуваних - учителів, лікарів. Порада така - робіть соціальний запит зі зламу цієї машини з диференціації зарплат у державі і держсекторі», - зазначив він.
 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38