Енергетична криза торкнулася не лише пересічних киян, які останні кілька тижнів сплять під трьома ковдрами. У Києві можуть постраждати сотні, навіть тисячі рослин. Ботсад ім. Гришка, що на вул. Тимірязєвській, змушений закрити на зиму кілька теплиць. З метою економії, пише «Комсомольская правда в Украине».

- Кілька років тому ми відмовилися від послуг «Київенерго» і перейшли на автономне опалення. Встановили всюди котли, які топимо пелетами (спеціальні гранули, які роблять з торфу, тирси та відходів сільського господарства, - прим. ред), - розповідає заступник директора ботсаду Микола Гапоненко. - Так за зиму вдавалося заощадити до мільйона гривень!

Але цього року ботсад не врятують навіть пелети. Там вирішили закрити на зиму кілька теплиць, щоб заощадити на опаленні. Поки що йдеться про три секції, але, можливо, замки повісять ще на парочку парників. Усе залежить від того, наскільки холодною буде зима.

- Виставкові теплиці ми, звичайно ж, не чіпаємо. У грудні, як і зазвичай, у нас зацвіте тропічна експозиція, - продовжує Микола Борисович. - Закриємо старі технічні секції, в яких вирощують рослини. Там купа щілин, з яких на мороз виходить так багато дорогоцінного тепла.

Деякі рослини переселять в інші теплиці, ущільнивши «місцевих жителів». А частину тропічних та екзотичних горщиків вирішили продати. Причому за дуже низькими цінами - від 15 до 85 грн, щоб розкупили швидше.

- Це повноцінні рослини, не відростки, у всіх - сформована коренева система. Плюс вони адаптовані під наш клімат, - кажуть у ботсаду.

Серед запропонованих рослин - банани, кавові дерева, фейхоа, пальми, орхідеї. Для порівняння - паростки банана в інтернет-магазинах продають від 100 грн.

Столична влада пообіцяла містянам: у лічені дні в їхніх квартирах стане тепло. Опалювальний сезон уже почався. Про це повідомив заступник глави КМДА Петро Пантелєєв.

- У зв'язку з похолоданням прийнято рішення про початок опалювального сезону у Києві. Вже почали підключати до теплопостачання лікарні, дитсадки та школи. Розпорядження про подачу тепла на об'єкти соціальної інфраструктури мер підписав 17 жовтня. Найближчим часом Київський міський голова Віталій Кличко підпише відповідне розпорядження за житловими будинками, - сказав Петро Пантелєєв.

За його даними, у Києві до опалювального сезону на 100% готові і житлові будинки, і соцоб'єкти.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

47