За попередніми оцінками, поточного року економіка України обвалилася на третину порівняно з минулим роком.

Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу в Києві 21 жовтня висловив фінансовий експерт Ерік Найман.

«Поточного року, за моїми оцінками, ВВП України буде близько 120 мільярдів доларів за курсу 13. Це на третину менше від показників ВВП минулого року. Тобто, Україна втратила третину економіки. З них близько 9% - це Крим і так звані республіки. Відразу скажу, що цей блок втрат, це не обов'язково юридичні втрати, це втрата контролю над територіями, відповідно, від них немає податків і так далі. Тобто, за моїми оцінками, це 9% ВВП, 10% населення і близько 7% території. Це досить великі втрати, тому що ми розуміємо, що борги не випарувалися», - сказав Найман.

При цьому експерт додав, що, надаючи кредити, МВФ розраховував на те, що Україна втратить 35 мільярдів доларів, але фактичні втрати склали 58 мільярдів. З іншого боку фінансист вважає, що в такій ситуації допомогти уникнути дефолту може швидке й ефективне проведення реформ.

«Економіка України обвалилася на третину. Це дає можливість Росії пред'явити 3 мільярди до дострокового погашення. Якщо Україна знаходить резерви та погашає цей борг, і проводить досить швидкі реформи, то ми отримуємо фінансову допомогу без дефолту. Якщо Україна не в змозі проводити реформи, то дефолт - це питання часу. Тоді його треба оголошувати чим раніше, тим краще», - вважає Найман.

Експерт також зазначив, що зараз оголошувати дефолт державного боргу було би неправильно.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46