Фактичний рівень безробіття в Україні набагато вищий за офіційний. Таку думку Forum'у висловив секретар парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці, народний депутат України (ВО «Батьківщина») Андрій Павловський, коментуючи дані Держстату, що у вересні 2014 року рівень безробіття в нашій країні становив 1,6%.

«Так було завжди. Маніпуляція відбувається так: до уваги беруться лише ті безробітні, зареєстровані в Центрах зайнятості, які здобули право на отримання соціальної допомоги з безробіття. А багато тих, хто втратив роботу, не хочуть реєструватися, визнавати свою проблему публічно, намагаються самі знайти роботу - і таких дуже й дуже багато. У результаті виходить, що відсоток за безробіттям згідно з офіційними даними значно нижчий, ніж фактичний рівень безробіття», - заявив він.

Нардеп пояснив, що якби у підрахунках використовувалися міжнародні правила, показник був би набагато вищим. «За правилами Міжнародної організації праці, безробітними вважаються ті, хто відправлений у неоплачувану відпустку, працюють неповний робочий день або неповний робочий тиждень. Якщо в Україні і таких людей порахувати, то показник безробіття становив би не менше 15% від зайнятого населення», - наголосив Павловський.

Нагадаємо, згідно з даними Держстату, у вересні 2014 року рівень безробіття в Україні становив 1,6%.
 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

315