Влада Киргизстану заявила про намір приєднатися до Митного союзу та Євразійського економічного союзу з 1 січня 2015 року, заявила голова Ради Федерації Валентина Матвієнко.

«Киргизстан заявляє, що вони з 1 січня 2015 року хочуть приєднатися до Митного союзу та Євразійського економічного союзу (ЄАЕС)», - сказала спікер РФ.

Матвієнко підкреслила, що російська сторона переконалася «у твердій політичній волі і твердому намірі Киргизької республіки приєднатися до інтеграційних економічних об'єднань», передає Прайм.

«Це твердий намір Киргизстану для того, щоб якомога швидше можна було здійснити юридичне приєднання Киргизстану до євразійських інтеграційних структур», - підкреслила сенатор, зазначивши, що киргизька сторона хоче до кінця року з прискоренням виконати дорожню карту, прийняти весь необхідний пакет документів нормативно-правових актів та законів, які дозволять їм стати членами ЄАЕС.

Голова ради федерації привітала такий твердий намір Киргизстану, пообіцявши з боку Росії сприяти в питаннях приєднання Киргизстану до євразійських інтеграційних процесів.

Проте, вона зазначила, що остаточне рішення про терміни приєднання Киргизстану до ЄАЕС прийматимуть члени Євразійського союзу.

«Вважаю, що рішення буде розглянуто в конструктивному ключі», - уточнила вона.

Бішкек прийняв рішення приєднатися до МС навесні 2011 року. 29 травня в ході засідання вищої Євразійської економічної ради в Астані було підписано заяву про план заходів з приєднання Киргизстану до Митного союзу Білорусі, Казахстану та Росії. Киргизстан і РФ підписали міжурядову угоду про розвиток економічного співробітництва, що передбачає створення киргизько-російського фонду розвитку з капіталом у розмірі $1 млрд та фінансування заходів «дорожньої карти» в розмірі $200 млн.

Нині експерти працюють над реалізацією «дорожньої карти», згідно з якою Киргизстан одночасно повинен стати членом Митного союзу та Єдиного економічного простору до 1 січня наступного року.

Нагадаємо, повноправними членами об'єднання є:

Вірменія (з 10 жовтня 2014 року);

Казахстан (з 1 липня 2010 року);

Росія (з 1 липня 2010 року);

Білорусь (з 6 липня 2010 року);

Кандидати:

Киргизія;

Таджикистан (оголошено про намір вступу 26 вересня 2012 року);

Сирія (оголошено про намір вступу 20 жовтня 2013 року);

Республіка Абхазія (частково визнана держава) (оголошено про намір вступу 16 лютого 2010 року);

Республіка Південна Осетія (частково визнана держава) оголошено про намір вступу 15 жовтня 2013 року);

Придністровська Молдовська Республіка (невизнана держава). Заявку на отримання статусу спостерігача подано 1 вересня 2011 року, оголошено про намір вступу 16 лютого 2012 року).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

88