Україна зможе уникнути дефолту лише за умови глибоких і швидких реформ. Про це в ході круглого столу на тему «Що буде з економікою України завдяки реалізації рекомендацій МВФ?» заявив екс-заступник глави НБУ Олександр Савченко.

«Я не згоден, що ситуація перебуває під контролем. Якщо брати наші виплати цього і наступного року, то ми можемо знайти допомогу у фінансуванні у міжнародних організацій. Наступного року наш борг перевищить 100% ВВП. Ми підійшли до моделі США, а темпи зростання у нас низькі. Якщо ця тенденція буде продовжуватися, то до кінця 2015 року ми прийдемо до 150% боргу від ВВП і станемо Грецією. І тоді іншого виходу, крім дефолту, не існує», - сказав Савченко.

Також він зазначив, що російські економісти впевнені, що Україна у 2015 році оголосить дефолт.

«Дефолту можна уникнути тільки завдяки реальним реформам. Реформи проводяться швидко, динамічно, а один із позитивних результатів - відсутність дефолту. Ось ці «реформи до 2020 року» писали діти, які нічого не розуміють в макроекономіці. Вони не призведуть до збільшення ВВП, а до зменшення. Ми йдемо не вперед, а вниз і дуже стрімко», - упевнений він.

«Загроза дефолту наступного року досить ймовірна. Я оцінюю ризик дефолту в 50%, а якщо ми не почнемо реформи, то ймовірність може і збільшитися», - прогнозує Савченко.
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

136