Ситуація в Україні і економічні санкції Заходу зачепили більшість російських компаній. Про це повідомляє управління інформації «Газпрому» за підсумками засідання ради директорів компанії.

«Було відзначено, що геополітична ситуація навколо України та запровадження економічних санкцій проти Росії з боку США і Європейського союзу зачепили більшість російських компаній», - йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що рада директорів «Газпрому» взяла до відома інформацію про фінансову стратегію компанії в умовах негативних явищ на світовому фінансовому ринку для господарюючих суб'єктів РФ.

Відзначається, що у сформованих умовах «Газпром» вважає за необхідне дотримуватися курсу поточної фінансової стратегії, яка забезпечує фінансову стійкість компанії і дозволяє своєчасно реагувати на можливе погіршення ситуації. Зокрема, фінансова стратегія «Газпрому» передбачає кілька ключових напрямів діяльності компанії. Один з них - формування консервативного бюджету «Газпрому» з урахуванням ризиків зниження контрагентами обсягів відбору газу або неодержання від них плати за вже здійснені поставки. Заздалегідь враховуючи цей сценарій розвитку подій, «Газпром» розробляє такий план доходів і витрат, який вимагає максимально ефективного використання коштів, виділених на реалізацію найважливіших для розвитку компанії проектів, а також дозволяє компанії виконувати всі зобов'язання з погашення запозичень і фінансувати операційні витрати в повному обсязі, повідомляє «УНІАН».

При формуванні інвестиційної програми «Газпром» визначає найбільш пріоритетні інвестиційні проекти і вибудовує їх з урахуванням значущості та економічної ефективності. При цьому компанія дотримується принципу фінансування капітальних вкладень переважно за рахунок власних коштів. Такий підхід обмежує необґрунтоване зростання капітальних витрат при формуванні інвестпрограми і в той же час дозволяє в повному обсязі реалізовувати найважливіші проекти «Газпрому».

Також в рамках фінансової стратегії «Газпром» дотримується консервативної політики управління боргом. Її реалізація вже забезпечила оптимальний борговий портфель і сталий фінансовий стан компанії до моменту, коли умови на міжнародних фінансових ринках стали несприятливими для російських компаній, заявляють у «Газпромі».

Так, за підсумками I півріччя 2014 року співвідношення чистий борг/EBITDA склало 0,5 - це відповідає рівню світових енергетичних компаній і означає, що компанія може повністю погасити свій борг за рахунок коштів, зароблених всього за півроку. Істотно подовжений профіль погашення боргових зобов'язань - сьогодні позики з терміном погашення понад 5 років становлять близько третини боргового портфеля компанії. Крім того, частка запозичень з фіксованою процентною ставкою перевищує 95% боргового портфеля групи «Газпром», що в поточних ринкових умовах істотно знижує ризик зміни ставок для компанії.

Наразі «Газпром» розглядає можливості диверсифікації джерел фінансування за рахунок азіатських ринків капіталу, наголошується в повідомленні. Компанія веде взаємодію з азіатськими фінансовими інститутами з низки питань, серед яких - можливість розміщення єврооблігацій в азіатських валютах.

Триває робота з підтримання капіталізації та підвищення ліквідності акцій «Газпрому». У червні поточного року глобальні депозитарні розписки ВАТ «Газпром» пройшли процедуру лістингу та включені до котирувального списку Сінгапурської фондової біржі. Зараз розглядається можливість отримання лістингу цінних паперів на Гонконгській фондовій біржі та підвищення рівня лістингу - на Сінгапурській, відзначили в «Газпромі».

Нагадаємо, 20 жовтня міністри закордонних справ країн Євросоюзу, які зібралися в Люксембурзі, не змінили санкцій ЄС відносно Росії і підкреслили важливість виконання всіх положень Мінського протоколу щодо врегулювання кризи на сході України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

16