Єдине в країні ракетно-космічне держпідприємство «Південний машинобудівний завод ім. Макарова» (Південмаш) - на грані зупинки, заявляють його менеджери. Завод не в змозі платити зарплату в повному обсязі через відсутність замовлень, в результаті чого підприємство покидають кваліфіковані працівники - останнім часом звільняються по 40 чоловік на день, повідомив помічник генерального директора заводу з загальних питань Володимир Ткаченко.

За його словами, керівництво намагається зберегти кадри, але вже кілька місяців нічим платити зарплату, а якщо і дають, то лише невеликими частинами ще за літній період, по 10% від загальної суми, пише «Капітал».

За інформацією одного з топ-менеджерів Південмашу, який не побажав називати своє ім'я, за останні місяці підприємство втратило вже 700 кваліфікованих фахівців, універсальних працівників. Це майже 10 % від загального числа співробітників: до останнього часу там працювали близько 8 тис. осіб. Як розповів співрозмовник видання, нинішнє завантаження заводу недостатнє як для утримання штату, так і для існування заводу. Якщо ситуація не зміниться найближчим часом, наша країна позбудеться статусу космічної держави, вважають у компанії.

Всього Україна виділила у цьому році на розвиток вітчизняної аерокосмічної галузі 10 млн грн. Приміром, Індія витрачає на космос $1,2 млрд на рік, Росія - близько $5 млрд.

Південмаш опинився в скрутному становищі після істотного скорочення російських замовлень, які забезпечували до 80% завантаження підприємства, нарікає Ткаченко. У тому числі були заморожені проекти «Морський старт», «Наземний старт» та програма «Дніпро». «Ми готові випускати продукцію в повному обсязі, але російська сторона не бажає у нас робити замовлення», - зазначив він. Скарбничка доходів компанії щороку поповнювалася за рахунок продажів на російський ринок двох-трьох ракет-носіїв «Зеніт» вартістю $40 млн кожна. Всього ж в середньому річний оборот підприємства становив у недалекому минулому 1,8 млрд грн.

Непроста ситуація і з іншими замовниками Південмашу. Гальмується реалізація українсько-бразильського проекту «Циклон-4» щодо використання української ракети-носія на пусковому центрі «Алкантара». Крім того, через перегляд умов контракту з американською Orbital Science Corporation український завод не може приступити до випуску продукції. У березні 2013 р. успішно пройшла випробування ракета Antares цієї корпорації, сходи для якої розроблялася за участю Південмашу та КБ «Південне». Відповідний довгостроковий контракт (до 2019 р.) вітчизняні компанії підписали з Orbital Science Corp. у 2008 році.

Видання зазначає, що не всі українські підприємства, що працювали довгі роки на російський ринок, відчувають такі труднощі, як Південмаш. Наприклад, ДП «Антонов», залежне від російських замовників та партнерів по кооперації виробництва літаків, змогло зберегти персонал. Як повідомив генеральний конструктор підприємства Дмитро Ківа, завод зміг перебудуватися і не тільки утримав 13,5-тисячний колектив, але навіть підняв кілька місяців тому зарплату персоналу в середньому на 20 %. Зараз, запевняє Ківа, «Антонов» став щільніше працювати з замовниками та партнерами з Латинської Америки, Азії, а також налагоджує співробітництво на європейському ринку.

Південмаш розраховує на допомогу уряду, але й сам не збирається сидіти склавши руки. Завод шукає додаткові замовлення, в тому числі оборонного призначення, розвиває коопераційні зв'язки з іншими компаніями в рамках диверсифікації власного виробництва. За словами Ткаченка, підприємство планує розширювати номенклатуру продукції, щоб виживати за рахунок замовлень з інших галузей. Зокрема, опрацьовується можливість виготовлення продукції для енергетичної промисловості, а також іншого машинобудівного обладнання.

Для подолання кризи завод готовий збільшувати обсяги випуску тракторів, муніципального електротранспорту, відновити виробництво вітроенергетичних установок. Розроблено кілька інвестиційних проектів, які отримали позитивну оцінку Державного космічного агентства і зараз розглядаються в Мінекономрозвитку.

Військовий експерт інформаційно-консалтингового агентства Defense Express Антон Міхненко вважає, що Україна повинна зберегти цінні кадри, інакше країна втратить інтелектуальну наукоємну галузь. За його словами, Міноборони цілком могло б підтримати Південмаш замовленнями, зокрема з випуску оперативно-тактичних ракетних комплексів «Коршун-2» і «Грім», розроблених у КБ «Південне».

Експерт каже, що на російському ринку був затребуваний більш широкий сегмент продукції Південмашу, в інших країнах попит на продукцію ракетно-космічної галузі більш вузький, але це повинно мотивувати компанію просувати свою продукцію за рахунок більш привабливого співвідношення ціни і якості. Потенційно можна розраховувати на поліпшення партнерських відносин з США, а також шукати клієнтів на Близькому Сході.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

192