Авіаперевізники хочуть поліпшити своє фінансове становище за рахунок багажу. Державна авіаційна служба пропонує дозволити їм самостійно встановлювати норми безкоштовного провезення багажу, йдеться в проекті наказу Міністерства інфраструктури, оприлюдненому на сайті Державіаслужби. Зараз авіакомпанії зобов'язані перевозити безкоштовно не менше 15-23 кг багажу пасажира.

Залишена на вибір авіаперевізника політика щодо багажу зробить більш гнучкою тарифну політику і призведе до зниження розцінок, обґрунтовує ініціативу голова Державіаслужби Денис Антонюк. На його думку, ця норма дозволить полегшити впровадження лоукостових практик на українському авіаційному ринку. «Ті з компаній, які захочуть залишити безкоштовний багаж, будуть вільні зробити це - точно так само, як і ті, які підходять до питання інакше [введуть плату за багаж]. В цьому ми повністю дотримуємося європейської політики», - пояснює Антонюк. Він уточнив, що з багажем літають тільки 50-60 % пасажирів.

Опитані «Капіталом» авіаперевізники підтримали ініціативу профільного відомства.

«При переході на платний багаж авіакомпанія зможе більш ефективно використовувати літаки», - говорить заступник комерційного директора авіакомпанії «Ютейр-Україна» Володимир Катерний. Якщо перевізник бачить, що у нього право на провезення багажу купили, припустимо, 50 % пасажирів, він може решту обсягу вантажного відсіку продати під комерційне перевезення вантажу, тим самим збільшивши прибуток від рейсу, наводить приклад Катерний. «Норми багажу залежать від багатьох факторів і не можна всіх прив'язувати до якихось стандартів. Кожен кілограм комерційного завантаження обважнює літак і відповідно збільшує споживання палива при перельоті», - погоджується директор туристичної компанії «Стиль Авіа» Євген Хайнацький. В «Міжнародних авіалініях України», Wizz Air Ukraine на запит «Капіталу» не відповіли.

У новій нормі зацікавлений в першу чергу лоукостер Wizz Air Ukraine, який змушений підкорятися українському законодавству і перевозити безоплатно одне багажне місце, вважає член наглядової ради Української логістичної асоціації Артур Вінюков-Прощенко. «Його бізнес-модель як лоукостера не передбачає надання такої послуги безкоштовно», - говорить він. Приміром, зараз Wizz Air Ukraine зобов'язаний одне місце багажу провозити безкоштовно, а «споріднена» Wizz Air Hungary, яка не підпадає під цю норму, бере за багаж від € 15. Володимир Катерний розповідає, що поки у більшості великих європейських класичних авіакомпаній: Air France, Lufthansa, British Airways, багаж перевозиться безкоштовно при вазі до 20 кг. Але, він підкреслює, що поступово тенденція переходу на стягування плати за перевезення багажу посилюється, оскільки це необхідно для зменшення витрат.

МАУ ініціатива профільного відомства невигідна. Авікомпанія зараз літає недозавантаженою, а стягнення плати за перевезення одного місця багажу відлякає багатьох клієнтів, каже Вінюков-Прощенко. Він вважає, що МАУ може ввести плату за багаж тільки на окремих, максимально завантажених рейсах, наприклад, на напрямку Україна - Ізраїль. «Скасування безкоштовної норми провозу багажу несе більше іміджевих ризиків, ніж відсутність безкоштовної їжі», - говорить експерт. Нагадаємо, після різкого падіння пасажиропотоку, викликаного економічною і політичною нестабільністю, авіакомпанії стали активно оптимізувати свої витрати. Наприклад, з 1 березня МАУ скасувала безкоштовне харчування в економ-класі рейсів довжиною до двох годин.

Українські авіакомпанії навряд чи підуть зараз на стягування плати за перевезення першого багажу, вважають опитані «Капіталом» експерти. На цей крок вони зможуть зважитися після виходу з кризи авіагалузі і різкого зростання пасажиропотоку. За даними Державіаслужби, пасажиропотік за січень-вересень 2014 р. склав 8,5 млн чоловік, що на 27 % менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

55