Тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради з розслідування обставин трагедії під Іловайськом зазначає в попередніх висновках, що до цих подій призвели помилкові кадрові призначення в силовому блоці, неадекватні дії міністра оборони Валерія Гелетея і начальника Генштабу Віктора Муженка, а також те, що Президент не ініціював введення військового стану.

У тексті попереднього звіту ТСК сказано, що «в основі причин, які призвели до Іловайської трагедії, лежать фундаментальні проблеми в організації оборони країни».

На думку комісії, в результаті невиконання норм закону «Про оборону України» щодо введення воєнного стану не був створений єдиний центр організації оборони країни - ставка верховного головнокомандувача - і «як наслідок, не був введений в дію стратегічний план застосування Збройних сил та інших збройних формувань, а також правоохоронних органів для відбиття збройної агресії проти України».

Крім того, члени комісії зазначають, що не була організована належним чином оборона країни, як «система політичних, економічних, соціальних, військових, інформаційних, правових, організаційних та інших заходів щодо захисту держави в умовах збройної агресії», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У своїх висновках комісія також вказує на проблеми з несвоєчасним фінансуванням потреб армії.

«Відсутність єдиного центру організації оборони призвела до нерозуміння стратегічного задуму агресора на кожному етапі», - сказано в звіті. Серед названих причин, що призвели до трагедії під Іловайськом, комісія наголошує на тому, що не було введено військовий стан.

«Невведення військового стану призвело до дезорганізації управління військовими діями, що значною мірою спровокувало іловайські події», - сказано в тексті звіту. Крім того, на думку членів комісії, до іловайської трагедії призвели помилкові кадрові рішення.

«Помилкові кадрові рішення істотно ускладнили ситуацію, а неадекватні дії міністра оборони В. Гелетея і начальника Генштабу - головнокомандувача ЗСУ В.Муженка призвели до іловайської трагедії», - сказано в звіті.

Звіт представив голова комісії, народний депутат (фракція «Батьківщина») Андрій Сенченко. За його словами, 8 членів комісії підтримали звіт, а 3 - відмовилися. Як зазначив депутат, комісія продовжить свою роботу до завершення каденції Верховної Ради нинішнього скликання.

Як раніше повідомляв ForUm, офіційних даних про загиблих, поранених і взятих в полон українських військових досі немає. Попередній міністр оборони Валерій Гелетей заявив, що на виході з «іловайського котла» загинули 108 військовослужбовців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом