Страх кримінальної відповідальності запобігатиме спробам фальсифікувати результати парламентських виборів шляхом вкидання заповнених бюлетенів або підміни протоколів комісій. Таку думку в коментарі кореспонденту ForUm'у висловив член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики народний депутат України (позафракційний) Сергій Міщенко.

«Думаю, що ера фальсифікацій пройшла і зараз ніхто не дозволить цього зробити», - заявив він.

Міщенко вважає, що технологія вкидання заповнених бюлетенів на парламентських виборах використовуватися не буде. «Хто ризикне вкидати, враховуючи, що за це передбачена кримінальна відповідальність, тюремний термін?» - запитує Міщенко.

«Так, бруду багато (в ході виборів. - Ред.). Але одна справа лити бруд, за який немає кримінальної відповідальності, а максимум, в деяких випадках - адміністративна і цивільна. А інша справа - взяти пачку бюлетенів і вкинути у виборчу урну або протокол підмінити», - підсумував політик.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія прийняла рішення виготовити виборчі бюлетені в тій же кількості, що і на попередніх парламентських виборах, в тому числі для Криму і Донбасу.

На позачергових виборах у Верховну Раду буде надруковано на 1,5 млн бюлетенів більше, ніж на останніх президентських. Про це свідчать дані ЦВК. Так, перед виборами Президента було випущено 34 693 тис. копій, тоді як орієнтовна кількість виборців в одномандатних округах у парламентську кампанію сягне 36 257 тисяч осіб. Ці цифри повністю збігаються з кількістю бюлетенів, які ЦВК надрукувала на виборах у Раду в жовтні 2012 року.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

89