Уряд і Антимонопольний комітет України не можуть встановлювати ціни на ринку нафтопродуктів. Таку думку в коментарі Forum'у висловив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«На ринку нафтопродуктів немає законів, які вимагають від трейдерів зниження цін. Там вільна конкуренція. Єдине, за чим може стежити Антимонопольний комітет, це щоб не було монопольних змов між учасниками ринку», - сказав Марунич.

Експерт зазначив, що подібних проблем в останні роки не було.

«Через це я розцінюю цю заяву Яценюка як передвиборчу. Ціни на нафтопродукти вже почали падати - з вересня на 40-50 копійок, а в окремих мережах до гривні. Процес зниження цін вже йде. З іншого боку, трейдери заявляють, що є інші тенденції, де втручання уряду необхідне. Наприклад, їм складно купувати валюту за курсом, який би відповідав встановленим НБУ. Вони ніде не можуть знайти валюту за 12,95 грн. Доводиться купувати дорожче, що ставить під питання динаміку зниження цін, адже валютні ризики теж необхідно враховувати», - пояснив він.

«Кабінет Міністрів і Антимонопольний комітет не може встановлювати ціни на автозаправних станціях. Комітет може тільки оштрафувати якісь мережі, які вступили в змову. А допомогти встановлювати ціни - це не входить у компетенцію уряду і комітету. За попереднього уряду при Міненерго була експертно-аналітична група, яка розраховувала рекомендований коридор цін. Він носив рекомендаційний характер, не можна було змушувати торгувати в цих рамках. Але частина трейдерів прислухалася до цього, адже це був механізм узгодження інтересів. Нинішнє керівництво Міненерго на чолі з Проданом не користується цим інструментом взагалі. Ніяких спроб домовитися з трейдерами не здійснювалося. Якби Яценюк хотів сісти за стіл переговорів, то використовував би цей механізм, а не робив передвиборчі заяви», - вважає Марунич.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що очікує «рішення щодо певного зменшення ціни на нафтопродукти в Україні так, як це відповідає світовій тенденції.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом