«У нас є певний стриманий прогрес у газовому питанні, - заявив Петро Порошенко після другого раунду переговорів з Володимиром Путіним. - Ми домовилися про основні параметри контракту, і зараз завершуються переговори щодо джерел покриття дефіциту необхідних коштів для фінансування контракту».

З цієї хитромудрої фрази експерти зробили однозначний висновок, пише «Комсомольская правда в Украине».

- Грошей на оплату газу у нас немає, - заявив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Адже саме в грошове питання і впираються розбіжності між Україною та Росією. Москва вимагає оплату боргу за поставлений минулого року газ і тільки після цього буде продавати паливо за передоплатою. Нині обговорюється варіант, що в рахунок списання нашого боргу «Газпром» оплачуватиме транзит газу в Європу. Дума навіть прийняла відповідний законопроект, який дозволить російському монополісту здійснювати такий бартер.

Щоправда, і тут залишаються питання. Справа в тому, що «Нафтогаз» у понеділок подав ще один позов у Стокгольмський арбітраж з вимогою переглянути і транзитний договір з «Газпромом». Наша сторона вимагає від Росії доплатити за недопоставлене паливо. Справа в тому, що за договором мінімальний обсяг транзиту - 110 млрд куб. м газу на рік, в той час як минулого року через нашу територію пройшло близько 86 млрд куб. м, а позаминулому - 83 млрд куб. метрів.

Як на цьому тлі продовжаться переговори, черговий раунд яких призначено на 21 жовтня, поки невідомо.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

20