Британські вчені створили найбільш детальний на нинішній момент портрет єгипетського фараона Тутанхамона. Про це повідомляє газета The Times.

Портрет Тутанхамона був відтворений шляхом «віртуальної аутопсії» - комп'ютерного моделювання зовнішності на підставі аналізу анатомічних особливостей мумії.

Повністю результати дослідження будуть представлені у документальному фільмі «Тутанхамон: Відкрита правда», який буде показаний майбутньої неділі на телеканалі Бі-бі-сі.

На думку вчених, зовнішність Тутанхамона, який помер у 19 років, була не дуже привабливою. У нього був неправильний прикус і нижня щелепа, що випиналася вперед. Його ліва нога була дуже викривлена в ділянці щиколотки і ступні, тому через клишоногість він, найімовірніше, пересувався з тростиною. Крім того, у фараона були дуже широкі стегна і вузькі плечі.

Вчені вважають, що, можливо, Тутанхамон страждав на генетичні захворювання, причиною яких були близькоспоріднені шлюби, поширені в сім'ях єгипетських фараонів. Аргументом на користь версії про генетичні хвороби стали свідоцтва про ранні смерті членів династії, до якої належав Тутанхамон.

«Його безпосередні предки і нащадки помирали рано, і з кожним поколінням усе молодшими», - заявив викладач медицини в лондонському Імперському коледжі Хутан Ашраф’ян.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

20