Сьогодні у французькому Страсбурзі відкривається пленарна сесія Європарламенту.

Серед головних тем, які належить обговорити депутатам, - затвердження нового складу Єврокомісії 2014-2019 років та продовження односторонніх торговельних преференцій для України.

«Дебати, пов'язані з майбутнім вступом на посаду нових єврокомісарів, заплановані на середу, 22 жовтня.

Цього дня обраний голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер представить свою команду і коротко позначить програму дій, - повідомили в Європарламенті. - Цього ж дня, як очікується, відбудеться голосування за затвердження або незатвердження нової Єврокомісії», передає «ТАСС».

До середи євродепутати повинні будуть провести додаткові співбесіди за участю двох кандидатів на пости єврокомісарів. Так, представницю Словенії Віолетту Булц народні обранці запросять на слухання в парламентський комітет з транспорту, а словака Мароша Шефковича, яка претендує на посаду єврокомісара з питань енергетичного союзу і за сумісництвом віце-голови Єврокомісії, - в комітет з навколишнього середовища та енергетики.

Сьогодні обидві кандидатури повинні отримати схвалення парламентарів, інакше голосування за весь новий склад Єврокомісії не відбудеться, що неминуче призведе до того, що єврокомісари не зможуть вступити на посаду 1 листопада, як планувалося спочатку в Лісабонській угоді.

Парламентарі також у середу планують проголосувати з питання продовження Євросоюзом до кінця 2015 року односторонніх торговельних преференцій для України.

Вони були запроваджені 23 квітня поточного року на шість місяців, а на зміну їм повинна була прийти зона вільної торгівлі в рамках раніше ратифікованої Угоди про асоціацію України з ЄС. Однак Київ і Брюссель домовилися відкласти створення цієї зони вільної торгівлі до початку 2016 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом