В Україні розроблений тест на здатність до навчання, який може стати альтернативою сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання, повідомив глава Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук.

За його словами, ввести такий тест можуть з 2016 року.

«Тест у нас вже розроблений і апробований ще в 2009-му. Його треба тільки трохи «дотягнути», враховуючи сьогоднішні реалії. Але університети повинні визначитися, на яку спеціальність вони будуть вимагати цей тест», - сказав він.

За словами Лікарчука, тест на здатність до навчання практикується у багатьох країнах світу для тих, хто вступає не відразу після школи. «Він допомагає визначити не рівень знань, а здатність вчитися», - пояснив голова центру.

«У 2016 році ми будемо пропонувати ці тести вводити. На тлі всіх новацій, які ми пропонуємо в нинішньому році, вводити ще й цю нам важко», - сказав глава УЦОЯО, повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на «Дзеркало тижня. Україна».

Крім того, коментуючи проведення шкільного випускного іспиту (державної підсумкової атестації - ДПА) з української мови у формі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), Лікарчук заявив про необхідність введення такої атестації з інших предметів.

«Але є питання фінансів, є питання готовності наших шкіл. Сьогодні багато вчителів криком кричать: треба було попередити за рік, щоб ми підготували дітей (...) Але люди, які серйозно хочуть реформувати освіту, глибоко переконані: у наступному році нам треба робити ДПА в такому вигляді і з математики, і з інших предметів», - підкреслив глава УЦОЯО.

На його думку, провівши державну підсумкову атестацію у формі ЗНО, «ми фактично здійснимо серйозне моніторингове дослідження якості підготовки випускників шкіл з української мови».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом