Без внесення змін у Закон «Про вибори народних депутатів України» забезпечити належну охорону виборчих комісій, безпечне транспортування бюлетенів і їх утилізацію неможливо. Про це заявив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський.

«На відміну від ситуації, яка була в травні, коли охорона виборчої документації була детально регламентована змінами, внесеними в Закон України «Про вибори Президента», зараз внесення таких змін в закон про вибори народних депутатів ЦВК продовжує чекати. Адже закон був прийнятий ще в 2011 році і, зрозуміло, що він абсолютно не адаптований до особливостей підготовки і проведення виборів в умовах антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях», - сказав він.

При цьому Охендовський зазначив, що ЦВК вже напрацювала необхідні зміни в законодавство і чекає лише рішення нині чинного парламенту.

«Відповідні зміни були напрацьовані та запропоновані профільному комітету Верховної Ради ще в кінці серпня цього року, тоді ж був зареєстрований законопроект 4531-а. На жаль, цей законопроект був відхилений. Але питання залишилося не врегульовано. Рівно, як і питання охорони, потребують розв'язання питання голосування військовослужбовців, що беруть участь в АТО, погашення невикористаних виборчих бюлетенів, адже зрозуміло, що мільйони бюлетенів не зможуть потрапити на виборчі дільниці, де вони мають бути погашені за нормами чинного законодавства», - зазначив він.

Крім цього, за його словами, також залишаються не врегульованими чинним законодавством питання безпеки роботи виборчих комісій, безпеки виборців та органів ведення Державного реєстру виборців.

Як раніше повідомляв ForUm, 28 серпня в Україні стартувала виборча кампанія з виборів до Верховної Ради, запланованих на 26 жовтня.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31