ЖЕКи почали лякати киян - кажуть, що всім терміново потрібно перевірити свої лічильники. Мовляв, якщо цього не зробити, оплату нараховуватимуть не за реальними показниками, а за нормативами, що обійдеться дорожче. Але, як пишуть «Вести», це значною мірою - лише страшилки.

Оголошення про те, що мешканцям терміново потрібно провести повірку лічильників, ЖЕКи почали розклеювати ще влітку. Зараз у ЖЕКах стали переконувати, що треба терміново перевіряти лічильники, які старше трьох-чотирьох років. Якщо цього не зробити, стверджують комунальники, то як би ви не економили, будете платити за середніми нормативами. А це немало: за місяць на кожного мешканця - 3,5 кубометри гарячої води і 5,5 кубометрів - холодної, причому реальне споживання, як правило, вдвічі нижче.

Налякані такою перспективою кияни ринули в компанії, які займаються перевіркою лічильників. Така послуга коштує 120 грн за один лічильник. Щоправда, чекати своєї черги доведеться два тижні: занадто багато охочих.

Можна піти більш складним шляхом: зняти лічильники і самим відвезти їх на держпідприємство «Укрметртестстандарт». Забрати їх можна буде вже наступного дня, а коштує послуга 43,20 грн. Правда, потрібно буде ще заплатити сантехніку, який прикручуватиме і відкручуватиме лічильники. Заробляють на повірці і самі творці ажіотажу - ЖЕКи. «У нас на будинку висить оголошення, що ЖЕК за 75 грн за кожен лічильник сам його перевірить», - розповів житель Троєщини Олександр.

Однак у «Київенерго» запевняли, що все це - страшилки ЖЕКів. Принаймні щодо гарячої води. «Раніше повіркою лічильників повинні були займатися ЖЕКи, але у Києві ця робота не проводилася вже 10 років. Нещодавно «Київенерго» було офіційно визначено виконавцем послуг з гарячого водопостачання та опалення, так що повірку лічильників ми беремо на себе. Киянам нічого робити не треба - наші фахівці самі з ними зв'яжуться і все зроблять», - сказали в компанії.

Перевірку всіх лічильників гарячої води своїх споживачів компанія планує провести за 4 роки. Займатися повіркою лічильників повинні виконавці послуг - така норма закріплена законодавчо. Вона також стосується лічильників холодної води. Щоправда, у «Київводоканалі» кажуть, що кияни повинні займатися цим самі. Мовляв, не можуть проводити перевірки для всіх киян, тому що у тарифі за холодну воду не врахована плата за це.

«Коли формувався тариф за холодну воду для Києва, Нацкомісія чомусь не внесла в нього статтю витрат на повірку. Тому з холодною водою така колізія. Але взагалі займатися цим повинні, звичайно, постачальники послуг», - сказав глава департаменту ЖКГ Дмитро Новицький.

Тим часом у «Київенерго» попереджають, що в частині київських будинків можуть не увімкнути вчасно тепло. Переважно йдеться про будинки, де мешканці об'єдналися в ОСББ або ЖБК. Значна частина таких будинків, на думку «Київенерго», не підготувалися до опалювального сезону: не викликали фахівців і не отримали акт готовності. Тепер у «Київенерго» озвучили нову претензію: майже 900 будинків (там живе 300 тисяч киян) не хочуть переходити на прямі договори з компанією.

В ОСББ пояснюють, що не хочуть йти на умови «Київенерго». «У нас в будинку встановлений теплопункт, який ми самі утримуємо в хорошому стані. При укладанні прямих договорів ми змушені будемо передати його і все обладнання на баланс «Київенерго». Чому ми повинні віддавати своє майно?» - сказав голова ОСББ на вулиці Турівській Олег Голубенко.

Киянам знову приходять «неправильні» платіжки. Комусь нарахували неіснуючий борг, а когось безпідставно позбавили знижки. «Платіжку я отримала 25.09. Наступного же дня все сплатила (боргу ніколи не було). Зараз надсилають з боргом 157 грн і з тарифами після 20-го числа», - обурюється киянка.

Нагадаємо, минулого місяця влада розсилала платіжки пізніше, ніж зазвичай, тому зі знижкою оплатити комунальні послуги можна було не до 20-го числа (як зазвичай), а до 30-го. «Не виключаю, що програма могла допустити помилки», - сказав директор Головного інформаційно-обчислювального центру Валерій Мисань. Він радить звертатися в ЖЕК. Або заплатити в банку ті суми, які споживач вважає правильними. За його словами, з наступного місяця кияни вже не будуть отримувати квитанції формату А4: влада вирішила повернутися до старого варіанту: для кожного виду послуг - окрема платіжка.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

527