Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» оприлюднила вимоги щодо змін контракту з Відкритим акціонерним товариством «Газпром» на транзит газу, які містяться у позові, поданому в Стокгольмський арбітражний суд.

Цей крок пов'язаний з необхідністю виконати зобов'язання України як члена Енергетичного співтовариства щодо імплементації європейського енергетичного законодавства, зокрема положень так званого Третього енергопакета, до 1 січня 2015 року.

Вимоги «Нафтогазу» сформульовані таким чином:

1. Зміна та заміщення положень контракту, які є недійсними. Зокрема, йдеться про передачу прав та зобов'язань «Нафтогазу» українському операторові газотранспортної системи, а саме ПАТ «Укртрансгаз».

2. Надання компенсації за недопостачання обсягів газу для транзиту українською ГТС, в т.ч. з урахуванням того, що тариф на транзит газу залежить від обсягу газу, що транспортується. Мінімальний обсяг газу, який «Газпром» зобов'язаний транзитувати територією України щорічно, становить 110 млрд куб. метрів. Натомість річний обсяг транзиту у 2009-2013 рр. становив у середньому 94 млрд куб. метрів.

3. Зміна методики розрахунку транзитного тарифу згідно з європейськими стандартами та положеннями відповідного енергетичного й антимонопольного законодавства України та ЄС.

Нагадаємо, «Нафтогаз» звернувся в Стокгольмський арбітраж з вимогою перегляду контракту на транзит російського газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом