В Україні змінено зразок і порядок видачі посвідчення судноводія малого/маломірного судна, що зробить цей документ дійсним у країнах Європейського Союзу. Як повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури України, відповідний наказ міністерства від 26 серпня 2014 №413 опубліковано 14 жовтня року в «Офіційному віснику України» №80.

«Зразок посвідчення максимально наближено до встановленого резолюцією № 40 Робочої групи з внутрішнього водного транспорту Європейської економічної комісії ООН «Міжнародне посвідчення на право керування прогулянковим судном», що дозволить визнавати його в країнах ЄС», - йдеться в повідомленні.

Таким чином, посвідчення набуде нового формату - двомовного (українською та англійською мовами), що дозволить керувати судном не тільки в Україні.

Згідно з новою редакцією Положення підготовка та видача посвідчень здійснюватимуться територіальними органами Укрморрічінспекції, замість центрального апарату.

«Видаватися посвідчення буде протягом 10 робочих днів після складання іспитів перед кваліфікаційною комісією. Вимоги щодо теоретичної і практичної підготовки майбутніх судноводіїв у навчально-тренажерних закладах та порядок складання іспитів також визначені цим Положенням. Складання іспитів, а також видача посвідчень - безкоштовні», - уточнили в прес-службі.

До того ж, як зазначили в міністерстві, передбачена можливість отримувати посвідчення на право керування вітрильними суднами довжиною понад 8,5 м та площею вітрил більше 30 кв. м у відкритому морі за межами прибережних морських шляхів.

Крім цього Положенням також визначено порядок обміну свідоцтва старого зразка судноводія на нове і внесення в документ інформації про додатковуу підготовку на право керування іншими типами ММС.

За даними прес-служби, найближчим часом Укрморрічінспекція проінформує Європейську економічну комісію про виконання Україною резолюції №40.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

835