В Україні немає чітких критеріїв, яким саме банкам НБУ надасть державну підтримку в ході нинішньої кризи. Таку думку в коментарі Forum'у висловив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко.

«Чітких критеріїв того, які банки буде підтримувати НБУ, а які не стане, - немає. Йде потаємна боротьба і вироблення бюрократичним апаратом подібних критеріїв, щоб не залишитися не при справах. Судячи з усього, НБУ рятує великі банки», - припустив Яременко.

На його думку, НБУ використовує досвід США 2008 року - toо big to fail (занадто великий, щоб збанкрутувати).

«Хто встиг стати великим банком, того й рятуватимуть. Але робити це будуть двома базовими шляхами: рефінансування і докапіталізація. Який шлях оберуть, залежить від того, яка партія переможе. Адже в Україні НБУ ні за що не відповідає, ні за економіку, ні за курс, ні за стабільність цін. Тому регулятор каже: в таку яму економіку повалив уряд, нехай він і витягує», - каже він.

Нагадаємо, що Нацбанк, в особі першого заступника глави НБУ Писарука, заявив про намір підтримати "VAB Банк". При цьому, на початку року було ліквідовано великий банк «Форум» і «Брокбізнесбанк».
 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27
Теги