Незважаючи на падіння світових цін на нафту, в Україні паливо наступного місяця може подорожчати або взагалі стати дефіцитом.

Про це сьогодні під час прес-конференції заявив президент Асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леонід Косянчук, пише Finance.ua.

«На сьогодні немає дефіциту палива. Але є така загроза через брак валюти в країні. Є небезпека зриву контрактів постачання нафтопродуктів в Україну. Якщо оплати за укладеними контрактами з боку України не буде - паливо просто перенаправляють на інші напрямки. А знайти 400 тис. тон на спотовому ринку - це важке завдання», - розповів він.

За словами директора «Консалтингової групи А-95» Сергія Куюна, така ситуація є результатом недалекоглядної політики Національного банку України.

«Ми були налаштовані на інший розвиток. Ціна нафти падає, і для нас це сприятливий сценарій. Ціни на бензин знизилися на 40 коп., і мають можливість падіння ще на 60-80 коп. Але є чітка вимога Нацбанку продавати валюту за курсом 12,95. Банкам, які купують цю валюту за вищим курсом, не вигідно її продавати.

Договори на купівлю валюти за офіційним курсом супроводжуються додатковими договорами комісії або кредитування з банками. В результаті вартість кожного купленого долара зростає на 1 гривню. Тому ми матимемо зворотну ситуацію - зростання цін і дефіцит палива».

Брак валюти лише у членів Асоціації становить на сьогодні близько $150-200 млн, які необхідні для закупівлі 200 тис. тонн бензину та дизельного пального.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31