Через істотне подорожчання м'яса яловичини українці стали більше купувати м'ясо птиці, пишуть «Вести».

Так, за вересень закупівельні ціни на яловичину в живій вазі зросли на 1,5-2 грн і досягли 22-25 грн/кг, що негайно позначилося на оптових розцінках. Ті до початку жовтня піднялися на 5-6 грн - до 45 грн/кг (яловичина в напівтушах). Про це повідомила експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Аліна Жарко.

Зростання закупівельних цін на м'ясо великої рогатої худоби (ВРХ) стимулювало подорожчання в роздробі в середньому до 63-65 грн/кг. При цьому в Києві, за даними Мінекономрозвитку, середня вартість яловичини в вересні була зафіксована на рівні 71,52 грн за кілограм. За останні 12 місяців м'ясо в столиці подорожчало на 15,31 грн (на 26%).

За словами керівника аналітичного департаменту консалтингового агентства «ААА» Марії Колесник, деякі виробники встановили ціну за телячу вирізку на рівні 100 грн/кг.

До суттєвого зростання собівартості м'яса - на 35-46% - за словами виробників, призвели девальвація гривні і загальна економічна нестабільність. Якщо на початку року роздрібна ціна підросла з 49,5 грн до 52 грн за кілограм, то до літа кілограм яловичини додав в ціні ще 5-6 гривень. Тоді експерти схильні були пояснювати цей факт дефіцитом товару на внутрішньому ринку і прогнозували до кінця року подорожчання ще на 5-8%. Але це зростання, за інформацією видання, було зафіксоване ще до початку осені.

Як пише видання, падіння гривні стимулювало експорт яловичини: за даними Мінагропроду за 8 місяців 2014 р. Україна збільшила на 17% (до 123,2 тис. тонн загальною вартістю $222,9 млн.) поставки м'яса за кордон. Це, на думку Аліни Жарко, додатково спровокувало зростання цін на нього всередині України. Водночас Марія Колесник зазначає, що експорт яловичини завжди був вищий за імпорт (на відміну від свинини) і зріс якраз тому, що після подорожчання внутрішній ринок «стиснувся» ще більше.

За даними УКАБ, за 9 місяців цього року вивезення мороженої яловичини зросло наполовину: до 11,3 тис. тонн проти 7,7 тис. тонн за той же період 2013-го, а эскпорт охолодженої яловичини скоротився до 4,4 тис. тонн (в 2013-му було 8,2 тис. тонн). За словами експертів, це пов'язано із закриттям ринку РФ, куди надходила охолоджена продукція, а для більш далеких поставок м'ясо доводиться заморожувати.

На думку Аліни Жарко, українці переорієнтуються на більш дешеві види м'ясної продукції - свинину і курятину. Але оскільки свинина до осені також відчутно зросла у вартості, то найактивніше люди стануть купувати м'ясо птиці.

Тому, щоб забезпечити собі збут, переробники (виробники ковбас, консервів тощо) також змушені знижувати витрати на сировину, переходячи на більш дешеву продукцію. Наприклад, замість м'яса першої категорії використовувати другу категорію або курятину замість яловичини там, де це можливо.

В результаті частка м'яса птиці на ринку досягла 67,3%, свинина займає 28,3%, а яловичина - всього 4,4%.

Як пише видання, за підсумками року виробництво м'яса птиці зросте на 10% (приблизно 100 тис. тонн), щоб зростання попиту з боку населення було повністю задоволене. «Ми на експорт продаємо тільки те, що внутрішній ринок не здатний спожити», - заявили у Союзі птахівників.

При цьому дані офіційної статистики свідчать, що до кінця квітня ціни на птицю взагалі не росли, а застопорилися на рівні 20-21 грн/кг у тушці. Але як стався обвал курсу гривні, вони стали додавати кожен місяць приблизно 1 грн. на кілограмі курятини.

«Всі компоненти виробництва почали дорожчати», - пояснив голова ради директорів асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко. У результаті до кінця літа ціна курятини досягла 28,6 грн/кг, але як тільки курс долара перестали розгойдувати, і він трохи відкотився, вона зафіксувалася в районі 27-28 грн/кг

За словами експертів, там вона і залишиться в найближчому майбутньому, якщо ціни на зерно збережуться на колишньому рівні.

«Ринок повністю насичений, йде жорстка конкуренція, так що істотного підвищення цін не передбачається, якщо не буде якихось макроекономічних потрясінь», - запевняє Бакуменко. На його думку, можливі коливання цін в межах 3-5%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

152