Багатостраждальний 5-й батальйон територіальної оборони «Прикарпаття», який днями Генпрокуратура звинуватила у трагедії під Іловайськом, знову готують до бою. 180 його бійців відправили на навчання в Закарпатті. Потім частина з них відправиться в зону АТО, а інші будуть служити в будбатах - зміцнювати блокпости. Але не всі бійці хочуть продовжувати службу, пише «Комсомольська правда в Україні».

Видання зазначає, що частина бійців «Прикарпаття» залишилися у військовій частині в Рівному, а деякі і зовсім поїхали додому, на Івано-Франківщину, у відпустку. 105 бійців зараз перебувають на лікарняному, 45 - у відпустці, а 128 і зовсім написали рапорти на звільнення. Вони не хочуть більше служити і воювати в зоні АТО.

«По суті, нас вже розформували - кого у Рівному залишили, кого - на Франківщині, а кого в Закарпаття закинули, - кажуть бійці «Прикарпаття», які не побажали, щоб ми називали їх імена. - Хоча офіційно про це ніхто не говорить. Але хіба це нормально, щоб ми в будбатах воювали?»

«Не хочемо бути мішенню для сепаратистів, гарматним м'ясом, - кажуть бійці. - Крім того, покладені 45 діб ми давно відслужили, навіть більше. А ще ми - батальйон територіальної оборони «Прикарпаття» і не повинні воювати в зоні бойових дій, ми повинні охороняти Івано-Франківщину, ну на крайній випадок служити в Запорізькій області, стояти на блокпостах поза зоною АТО. Так що все по закону».

У свою чергу «прикарпатець» Віктор Смирнов - один з тих, хто прийняв рішення продовжити служити. Він уже другий день в Ужгороді як командир взводу оформляє хлопців. Приїхали на старих підремонтованих шкільних автобусах, на тих самих, на яких залишали зону АТО. Чим будуть займатися в Закарпатті, ще толком не знають.

На питання, чим бійці займалися в Рівному, він відповів: «Грубо кажучи, об'їдали державу».

«Людей 100 жили в казармах, решта - в наметах, їх штук 20 було. Офіційно - ми там були на навчаннях. Але насправді нам дали одну гармату на два стволи, безпілотник такою збити можна, але її треба встановлювати на машині, а самої машини не було. От і як тут бути? В результаті видали патронів по 25-30 штук, трохи постріляли, і будь здоров! Що будемо робити в Ужгороді, теж поки толком не знаємо, поки оформлюємся. Сказали, що будемо готувати людей, які потім поїдуть на схід».

Зараз бійці чекають нових указів командування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26