Залучати безробітних до охорони кордону - це нонсенс. Таку думку висловив ForUm'у колишній губернатор Донецької області, екс-міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, народний депутат України Анатолій Близнюк.

«У часи великої депресії в США друкували гроші і проводили спеціальні громадські роботи: будували дороги, підрізали дерева. Це був правильний метод. Якщо у нас буде визначено безінфляційне джерело фінансування і до робіт залучать людей, які втратили роботу, але не перегинаючи через коліно, надаючи доходи, податки, тощо - це правильна тема, допомога безробітним, переселенцям. Але! Питання: що планується зводити, що таке «Стіна»? Якщо це алегорія, а насправді потрібно скопати контрольно-слідову смугу, так ефективніше це зробити, не ставлячи на ділянку сотню членів профспілок, а спеціальним трактором. І залучати безробітних до охорони кордону - це нонсенс», - пояснив він.

Близнюк підкреслив, що поки незрозуміло, що таке «Стіна». «Що вона собо являє? Це Берлінська чи Велика Китайська стіна? Тоді це маячня. Спроба захиститися від танка? Може, на три хвилини і допоможе. А від літаків, важкої артилерії? Звичайно, не захистить», - додав він.

«У розумінні простих людей «Стіна» це буквально стіна, тобто висока огорожа з цегли, бетону або ще чогось. А таку споруду неможливо побудувати на кордоні. Тому уряд, перш ніж заявляти про реалізацію проекту, мав розповісти людям, що це таке. В наш час це зробити нескладно: є комп'ютерна графіка, є Інтернет. Можливо, це буде контрольно-слідова смуга, рів, малопомітні перешкоди, система С-100, блокпости. Немає сенсу споруджувати комплекс оборонних споруд за принципом, як у Фінляндії лінія Маннергейма. На ділянці, де від селища до селища тисяча кілометрів - туди ніхто не піде. А ось перед Новоазовськом - укріпрайони треба робити, а також встановлювати сучасні системи спостереження», - упевнений екс-міністр.

Як повідомляв ForUm, на початку вересня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про початок будівництва споруд на кордоні з Росією в рамках проекту «Стіна».

Пізніше Кабмін доручив Міністерству оборони направити на зміцнення державного кордону 100 мільйонів гривень.

Реалізація проекту здійснюється в трьох областях.

8 жовтня 2014 року Кабміном прийнято рішення про виділення додаткових 6 млн євро на реалізацію проекту «Стіна» на україно-російському кордоні. Таким чином, загальна вартість будівництва складе 66 млн євро, або майже 1,2 млрд грн за курсом НБУ.

Крім того, міністр праці та соціальної політики Людмила Денісова заявила журналістам, що вимушених переселенців з Криму та зони проведення АТО можуть залучити до робіт з реалізації проекту «Стіна».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34