Станом на 13 жовтня в полоні у представників незаконних збройних формувань в Донецькій і Луганській областях перебувають близько 500 українських громадян. Про це заявив на брифінгу помічник голови Служби безпеки України Маркіян Лубківський, передає кореспондент ForUm`у.

«Ми знаємо, хто ці люди, інформація оновлюється та доповнюється щодня, і сподіваємося, що їх повернення на «велику Україну» відбудеться найближчим часом», - заявив радник глави СБУ.

За інформацією Лубківського, в останні дні з полону повернулися 752 людини, і «велику роль у цьому відіграють Мінські домовленості між президентами України і Росії».

Водночас, за словами радника глави СБУ, процес обміну полоненими був штучно призупинений представниками самопроголошених республік.

«Ми запропонували їм схему: міняємо всіх на всіх. Передали їм повні списки. Однак така пропозиція їм не сподобалося, стали з'являтися застереження, додаткові вимоги», - сказав Лубківський.

За його словами, велику роль у процесі обміну полоненими сьогодні відводиться новопризначеним головам Донецької і Луганської облдержадміністрацій.

Як заявив Лубківський, в СБУ покладають великі надії на майбутню зустріч президентів України і Росії в Мілані.

«Незважаючи на те, що обмін полоненими - справа дуже непроста, хочу бути оптимістом: процес буде розблоковано, і всі українські громадяни повернуться додому. З боку керівництва нашої держави для цього є і політична воля, і можливості», - запевнив Лубківський.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30