Уряд має намір відмовитися від регулювання цін на соціально значущі товари, знявши всі обмеження на їх вартість, пише «Комсомольська правда в Україні».

Таким чином, якщо сьогодні у списку «соціальних продуктів» півтора десятка найменувань, то тепер у Кабінеті міністрів збираються залишити лише дві позиції - хліб і молоко.

Противники цієї ініціативи кажуть, що таке рішення вдарить по малозабезпечених, які просто не витримають чергового подорожчання. Однак експерти запевняють: по-перше, чинна система практично не працює. А по-друге, ціни на продукти вже досягли свого піку і далі рости їм просто нікуди.

«Наприклад, закупівельні ціни на м'ясо з серпня залишаються стабільними. Вартість м'ясних продуктів на прилавках сьогодні настільки висока, що люди перестають їх купувати, так що виробники будуть просто змушені знижувати ціни», - зазначила начальник аналітичного агентства ААА Марія Колесник.

За словами експерта, чинна система анітрохи не стримує зростання цін, оскільки товаровиробники завжди знайдуть, як обійти заборони. Наприклад, згідно з чинним порядком, регулюванню підлягають ціни на масло вершкове жирністю до 72,5%. І виробники просто перестали його випускати: на прилавках лежить масло жирністю 72,8%, 73% і т. д.

Ціни на яйця взагалі скачуть в залежності від сезону, анітрохи не звертаючи уваги на те, що їх повинні регулювати: влітку - дешевше, взимку і перед Великоднем - дорожче.

«Ще один приклад - соціальний хліб. В магазинах дійсно продають соціальний хліб, який їсти неможливо, та десятки сортів «несоціального», ціни на який кусаються. До речі, ті ж пенсіонери приходять в супермаркети рано вранці не за соціальним хлібом, а за уціненими здобними булочками і булочками, які залишилися нерозпроданими з минулого дня», - додав експерт з роздрібної торгівлі Андрій Куценко

Словом, резюмують експерти, ціни на ринку регулюються не заборонами, а співвідношенням попиту і пропозиції. І цінове регулювання деколи стає полем для корупції окремих чиновників, які, прийшовши з перевіркою до виробника, завжди можуть знайти приводи для стягнення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом