Державний борг України поточного року перевищить 68% від ВВП. Про це пише економіст Владислав Старинець у колонці на сайті Inpress.ua.

«Навіть за оцінками Світового банку наш держборг уже найближчим часом перевищуватиме 68% від ВВП. Про що це свідчить? РФ може зажадати свої 3 мільярди доларів. Крім того, обслуговування наших боргів буде набагато дорожчим і складнішим, і ми будемо змушені шукати лише наші внутрішні резерви. Тобто нас чекає найближчим часом збільшення податків, акцизів, податків з обороту і так далі», - сказав Старинець.

Економіст вважає, що основна проблема нашої економіки - це дисбаланс між рівнем розвитку та масштабом державного втручання в Україні.

«У нас же влада, позбавлена можливості збирати податки, намагається вирішувати проблему, запроваджуючи нові податки. Розірвати порочне коло можна двома способами: збалансувати бюджет на рівні реальних можливостей або знизити податки настільки, щоб підвищилася їх збирання. Бюджетна криза змушує Нацбанк друкувати гроші. Емісія тягне за собою девальвацію. Вона посилює проблеми банків, які в один прекрасний момент, можливо, доведеться рятувати за рахунок бюджету. А він і так зазнає величезних труднощів», - переконаний він.

«Україна переживає найжорстокішу економічну кризу. Вона пов'язана як з воєнним протистоянням на південно-сході країни (внесок Луганської та Донецької областей у ВВП України становив до недавнього часу 16%), так і з погіршенням відносин з Росією, дефіцитом бюджету, відсутністю реформ: у 2009 р. ВВП України скоротився на 14,8%», - нагадав Старинець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25