Закон про люстрацію влади торкнеться не тільки тих, хто обіймав ті чи інші посади в команді попередньої влади, але і всіх держслужбовців, які в подальшому будуть претендувати на якусь посаду у державній службі. Про це, як передає кореспондент Forum'у, під час засідання уряду заявив міністр юстиції Павло Петренко.

«Безпосередній люстрації та звільнення з державного апарату підлягають особи, які в часи режиму Віктора Януковича займали найвищі керівні посади - міністри, перші заступники міністрів, керівники силових структур, СБУ, Генпрокуратури, губернатори. Якщо ці особи займали свої посади більше року в період з 2010-го по 2014-й рік, то вони підлягають так званій трудовій люстрації і повинні бути звільнені з державного апарату протягом десяти днів з моменту публікації закону», - розповів міністр.

Крім того, за його словами, люстрація торкнеться всіх суддів, прокурорів і слідчих, які під час так званої Революції гідності ухвалювали ті чи інші рішення, фальсифікуючи кримінальні справи і залучаючи до відповідальності громадян.

Петренко зазначив, що прийнятий закон також торкнеться чиновників, які тими чи іншими діями або рішеннями підтримували сепаратистів, а також особи, які займали керівні посади в Комуністичній партії та комсомольських організаціях.

Закон про люстрацію, за словами міністра, також передбачає перевірку способу і стилю життя тих держслужбовців, які займають найвищі посади.

«Ті, хто не пройде цю перевірку, будуть звільнені зі своїх посад без права поновлення на них протягом десяти років, а матеріали по них будуть передані у відповідні правоохоронні органи», - заявив Петренко.

Як раніше повідомляв ForUm, 16 вересня Верховна Рада України підтримала Закон України «Про очищення влади».

25 вересня голова парламенту Олександр Турчинов підписав закон про люстрацію влади.

9 жовтня закон підписав Президент України Петро Порошенко.

Валентин Цімох, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28