Збільшення рентних ставок на газовидобуток призводить до відтоку інвестицій в Україну. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу висловив народний депутат України Олександр Канівець.

«Ми спостерігаємо плачевні наслідки цих рентних платежів, оскільки з надходжень за серпень місяць ми не бачимо збільшення надходжень (до бюджету - Ред.). Там усього на 23 млн збільшилися надходження порівняно з липнем місяцем. Тобто це цифри 1 млрд 402 млн і 1 млрд 377 млн грн», - сказав він.

Разом із тим, за його словами, НАК «Нафтогаз» не доплатив понад 500 млн грн рентних платежів.

«Тобто реально ми бачимо, що виробники, виплачуючи такі високі рентні платежі, відходитимуть у тінь. Бюджет країни нічого від цього не отримає. Інвестиційний клімат просто знижуватиметься, видобувачі не вкладатимуть, це позначатиметься на виробництві, а пізніше це позначатиметься на надходженні податків у державний бюджет. Тобто це тупиковий хід уряду. Тому законопроект, який зараз уряд намагається внести на засідання парламенту під № 5079, вважаю, є просто відкритою диверсією проти нафто- та газовидобувників», - сказав нардеп.

За його словами, варто враховувати, що Україна - імпортер, а не експортер газу. «І ці рентні платежі вже сьогодні вищі, ніж у країн-експортерів газу. Таких, як Норвегія чи Казахстан. Тобто, логіки підняття цих рентних платежів з 28% до 55% (від валового доходу - Ред.) для видобутку газу з покладів до 5 км або з 15% до 28% для видобутку газу з покладів понад 5 км абсолютно немає ніякої», - заявив він.

Він зазначив, що законопроект не дасть можливості розвиватися видобувним компаніям, а також не збільшить надходження у державний бюджет.

«Тобто, знімаючи термін дії цього законопроекту до кінця цього року і роблячи його постійним, ми тим самим створимо відтік інвестицій з України. Всі вони підуть у сусідні країни. Такі як Польща, Румунія, де державна політика в цьому напрямі є більш привабливою і вигідною. І тим самим не збільшимо видобуток газу приватними компаніями в Україні. А сьогодні вони уже видобувають у структурі бюджету близько 14%. І є перспектива, що вони можуть протягом п'яти років збільшити цей видобуток з 2,3 млрд до 7,5 млрд кубометрів газу», - резюмував він.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

39