Китайська економіка вперше обійшла американську при перерахунку ВВП за паритетом купівельної спроможності (ПКС). Це випливає з оновленою 7 жовтня бази макроекономічних прогнозів МВФ. У 2014 році ВВП Китаю за ПКС складе 17,6 трлн дол., а ВВП Штатів вперше виявиться меншим - 17,4 трлн доларів.

Перерахунок за ПКС - визнаний, хоча і не ідеальний метод міжнародного порівняння економік. Він заснований на ідеї «справедливого» обмінного курсу, за якого один і той самий набір товарів буде коштувати однаково в усіх країнах. ВВП за ПКС розраховується на основі Програми міжнародних зіставлень (International Comparison Program, ICP) під егідою Статистичної комісії ООН і Світового банку.

В кінці квітня 2014 року ICP опублікувала нові дані щодо ПКС за 2011 рік, з яких випливало, що Китай ось-ось обжене США за розміром економіки. Тепер МВФ офіційно зафіксував це досягнення. Ще в 2005 році економіка Китаю становила менше половини від американської (за ПКС), але в 2011 році досягла 87% від економіки США, а частка Китаю в загальносвітовому ВВП досягла 14,9%. Частка США у світовій економіці (за ПКС) знизилася до 17,1%, говорилося в доповіді ICP.

Згідно з останніми даними МВФ, Китай наростив частку у світовому випуску до 16,48% - проти 16,28% в економіці США. Цей тренд незворотний: за прогнозами МВФ, в наступному році розрив за ПКС складе вже понад 900 мільярдів доларів на користь Китаю, а до 2019 року китайський ВВП за ПКС буде випереджати американський майже на 5 трильйонів дол., повідомляє «РБК».

Хоча говорити про світове економічне панування Піднебесної поки рано: ВВП Китаю, виражений у доларах за поточним обмінним курсом, усе ще суттєво відстає від лідера. За оцінкою МВФ, китайський ВВП у поточних цінах у доларах до кінця 2014 року складе 10,4 трлн дол., а ВВП США - 16,8 трлн доларів. І в осяжному майбутньому - принаймні до 2019 року - статус-кво не зміниться.

Ще більш очевидне відставання Китаю від США при зіставленні ВВП на душу населення - показник, який найбільш адекватно відображає добробут нації. У Китаї цей показник становить 7,6 тис. дол. в 2014 році, а в США - 54,7 тис. дол. (перевищує більш ніж у сім разів). Якщо дивитися на дані ICP за 2011 рік, китайська економіка, ВВП на душу населення займає лише 99-е місце у світі. За цим показником її випереджає, в тому числі, і Росія (55-е місце).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33