Кабмін і телеком-регулятор продовжують нескінченну і вже позбавлену здорового глузду «гру в м'яч» - перекидають один одному документи щодо 3G-конкурсу, пише «Капітал».

Видання зазначає, що Національна комісія з питань регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) вчора підтримала черговий проект відкоригованої постанови Кабміну, що дозволяє запустити процес видачі ліцензій на 3G.

Як повідомив глава НКРЗІ Олександр Животовський, його відомство спрямовує цей проект до уряду після додаткового узгодження вже учетверте. Вперше це було ще 1 липня. Але згоди між цими структурами досі немає. Комісія нічого не має проти першої частини проекту постанови. Її умови такі: виставити на конкурс три 3G-ліцензії по 2,433 млрд грн кожна; здійснити переведення засобів зв'язку військових в альтернативні діапазони за рахунок операторів - переможців конкурсу (ще 1,6 млрд грн).

«Але друга частина доручення Кабміну тепер явно не влаштовує телеком-регулятора. Уряд хоче не допустити до тендера компанії, в яких понад 50 % належить російським структурам, а також ті, які контролюються російськими структурами. Таким чином, держава може усунути від участі у конкурсі найбільші компанії: «МТС Україна» (належить МТС (Росія) і «Київстар» (входить у міжнародний холдинг VimpelCom, де Altimo - дочірньої російської компанії «Альфа» - належить 56,2 % економічного інтересу та 47,9 % голосуючих акцій)», - пише газета.

НКРЗІ вчора вирішила проінформувати уряд, що друга частина його доручення, звичайно, буде виконана, але тільки у встановленому законом порядку. Спочатку регулятору доведеться внести зміни у вже наявні базові умови проведення конкурсів і тендерів. Це нормативний акт, який візують зацікавлені органи і Міністерство юстиції. Крім того, доведеться винести цей документ на громадське обговорення, в ході якого учасники ринку висловлять свої зауваження протягом місяця. І лише у разі, якщо всі сторони затвердять у конкурсних умовах зміни про обмеження російського капіталу, бажання Кабміну буде задоволене.

Крім того, НКРЗІ також видалила з проекту постанови Кабміну норму про те, що підготовлені в результаті фінальні умови конкурсу необхідно погоджувати з урядом. Це дає регулятору шанс наполягати на своєму варіанті і допустити максимальну кількість гравців до тендеру.

Видання наголошує, що комісія заздалегідь дає зрозуміти, що прописати в тендерних умовах обмеження щодо російського контролю в компаніях, буде складно. «Жодним поняттям у законі не визначено, що таке «контролюється, наприклад, резидентом іншої держави», - заявив вчора один із доповідачів апарату НКРЗІ. «Поняття «контроль» описано і в законі про захист економічної конкуренції», і в законі про акціонерні товариства», - заперечує один із радників Кабміну у сфері зв'язку.

Радники Кабміну в неофіційних бесідах дають зрозуміти, що новий варіант документа вони знову не приймуть. «Уже зараз очевидно, що Животовський і Ко фактично протягують ті компанії, з якими раніше обговорювалася ціна 1 млрд, включаючи конверсію. Сумно спостерігати очевидне протистояння», - сказав один із них.

НКРЗІ вже точно не встигне провести тендер не тільки у встановлені президентським указом терміни - до кінця жовтня, - але до кінця року

Нагадаємо, Адміністрація Президента хоче провести максимально відкритий конкурс на отримання 3G-ліцензій. Раніше заступник глави АП Дмитро Шимків дійсно повідомляв, що бюджет отримає таким чином близько 3 млрд грн за три ліцензії. Але нині НКРЗІ говорить вже про залучення 7,329 млрд грн. Але консультанти схиляють Кабмін до того, що навіть якщо не допустити МТС і «Київстар», то учасників все одно вистачить. Є ще «Астеліт» (life:)), «Укртелеком», «Інтертелеком», нові стратегічні інвестори з Європи та Азії. Хоча їхні фінансові можливості придбати ліцензію за 2,4 млрд грн і розвивати її офіційно поки не підтверджувалися.

Голова галузевої асоціації «Телас» Леонід Ошеров на вчорашньому засіданні висловив думку, що Кабмін просто хоче підставити НКРЗІ. Щоб саме регулятор у підсумку відповідав за рішення про недопуск «Київстару» і МТС до тендеру. На думку експерта, логічно було би, щоб рішення про обмеження щодо участі в конкурсах приймала РНБО, керуючись законом про санкції. «Заради бога - махніть шашкою. Але чому вони підставляють вас? Ви - регулятор. Ви повинні відповідати за проведення тендеру», - підкреслює він. Втім, як каже радник Кабміну, що побажав зберегти анонімність, коли НКРЗІ 9 вересня спрямовувала в уряд попередню версію проекту, то вона погоджувалася з думкою Кабміну про необхідність узгодити підсумкову версію конкурсних умов з ним, а також не допускати до конкурсу компанії з російським капіталом. Але тоді йшлося тільки про тих гравців, у статутному фонді яких російським компаніям належить понад 50 %. Під це визначення підходила тільки МТС.

«Як резюме: нині з упевненістю можна говорити лише про те, що НКРЗІ вже точно не встигне провести тендер не тільки у встановлені президентським указом терміни (до кінця жовтня), але й до кінця року. Так щонайменше місяць знадобиться для обговорення змін у ліцензійні умови та ще два - для підготовки до конкурсів. У підсумку бюджет цього року не отримає додаткових грошей», - підкреслює газета.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30
Теги