Проблеми банківської системи є наслідком важкої економічної ситуації в країні. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему «Коли українці понесуть гроші в банки?» заявив екс-міністр економіки Віктор Суслов.

«Оздоровити банківську систему, обговорюючи тільки внутрішні проблеми, у тому числі - запровадження адміністрації, ті чи інші адміністративні заходи Національного банку і так далі, не можна. Ситуація в банківській системі сьогодні визначається ситуацією в нашій економіці», - зазначив він.

«Останні дані щодо промисловості - в серпні цього року, порівняно з серпнем минулого року, обсяги промислового виробництва в Україні упали на 21,4 %. Треба розуміти, що за цим стоїть не просто скорочення обсягів виробництва, для багатьох підприємств за цим стоїть неможливість своєчасно повернути кредити, наростання безробіття, а значить - величезна кількість фізичних осіб-позичальників також не в змозі повернути кредити. Падіння експорту і зменшення надходження валюти в країну викликає питання - як ми будемо виконувати свої валютні зобов'язання. Я не виправдовую банкірів, але в цій ситуації немає прямої вини банківської системи», - пояснив екс-міністр.

При цьому Суслов підкреслив, що уряд не може змінити ситуацію як в економіці, так і в банківській системі.

«Економічна криза буде поглиблюватися з єдиної причини - наша влада на сьогодні не здатна і не пропонує цілісної комплексної програми з виведення країни з кризи», - підсумував екс-міністр.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

20