Вкладники понесуть гроші в банки, коли будуть зняті обмеження на видачу депозитів. Таку думку в ході круглого столу на тему «Коли українці понесуть гроші в банки?» висловив екс-міністр економіки Віктор Суслов, передає кореспондент Forum'у.

«У багатьох із тих, хто зараз познімав з рахунків понад 100 мільярдів, виникає запитання: а куди нести? Виходить - нікуди, тому що найкращий банк, якщо ви принесете йому валюту, вам її не видасть, таке рішення Національного банку. А якщо ви це знаєте, то нікуди її і не понесете. Тому відповідь на запитання «Коли вкладники понесуть гроші в банки?» - тоді, коли Національний банк порозумнішає. Коли будуть зняті обмеження, будуть названі «погані» банки і до них застосовані санкції. Потенційні вкладники побачать, куди можна нести гроші», - наголосив Суслов.

Екс-міністр також підкреслив, що проблема з поверненнями депозитів існує не у всіх банків.

«Якщо надзвичайна ситуація в окремих банках, навіщо Нацбанк «б'є» по всіх банках? Адже від банкірів ми постійно чуємо, що є банки в хорошому стані, вони здатні віддавати депозити повністю. При цьому Нацбанк забороняє, вводячи обмеження. Важливо, щоб громадськість побачила банки, що виконують свої зобов'язання», - зазначив він.

Разом із тим, на думку Суслова, ці обмеження НБУ вводять у дію поняття «критичного імпорту».

«Ситуація така, що Національний банк вводить обмеження доступу до валюти і перепродажу валюти. Фактично, він уже ввів поняття «критичного імпорту», коли далеко не всім партнерам продається валюта. На ліки є контракт - дозволимо продати валюту, це важливо. На норкову шубу - обійдемося без шуби. Починається така сегментація з поняттям «критичного імпорту», з множинністю курсів, розбиттям різних тіньових операцій», - пояснив він.

Крім того, Суслов зазначив, що існує низка простих заходів, які Нацбанком не ухвалюються.

«Важка валютна ситуація... Дозвольте, валютну торгівлю, щоб люди, в яких валюта є, прийшли і купили, що вони хочуть, у роздрібній торгівлі. Це підриває гривню, але це було, і це нормально, від такого обороту, принаймні, валютні надходження до бюджету, і власники валюти зможуть її витрачати кудись, а не продавати спекулянтам з ризиком «отримати по голові». Цілий ряд зрозумілих і простих рішень не ухвалюється», - підсумував екс-міністр.

Яніна Ткачук

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

35
Теги