Декларації Кабінету Міністрів часто дуже далекі від реальності. Таку думку висловив ForUm'у колишній заступник міністра соціальної політики, заступник голови парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці, народний депутат України (фракція УДАР) Павло Розенко, коментуючи рішення КМУ, прийняті на засіданні 1 жовтня 2014 року.

Так, за його словами, розміри матеріальної допомоги переселенцям з Донбасу, а саме непрацездатним особам - 884 грн/міс., працездатним - 442 грн/міс., а в цілому на одну сім'ю - не більше 2400 грн/міс., говорять про те, що ця допомога має стимулювальний характер. «Вона враховує абсолютно мінімальну необхідність. Дає можливість вижити, але стимулює шукати роботу. Держава, безумовно, повинна надавати допомогу. Але, напевно, неправильно, щоб держава брала на повне утримання працездатну людину», - пояснив він.

«І ось тут відкривається головне. З одного боку, допомога повинна максимально швидко і просто оформлятися, з іншого - держава, маючи мережу центрів зайнятості, зобов'язана подбати про працевлаштування людини. Про це дуже мало говорять. Але саме робота уряду, центрів зайнятості має бути активізована. Причому тут не можна працювати для галочки, надаючи пропозиції і свідомо знаючи, що буде відмова», - акцентував він.

Парламентарій упевнений, що держава повинна провести серйозну розмову з роботодавцями щодо працевлаштування переселенців, а також надання службового житла або місця в гуртожитку. «Але поки я сильно сумніваюся, що центри зайнятості якимось чином змінять свій традиційно формальний підхід до роботи. Вони, як правило, сидять і чекають, поки роботодавець сам прийде, принесе вакансію. Також до безробітних йде формальне ставлення: немає пошуку кращих варіантів, немає бажання дійсно допомогти людині знайти роботу», - додав колишній заступник міністра соціальної політики та праці.

Що стосується процедури оформлення матдопомоги, то Розенко підозрює, що процедура не буде такою простою, як обіцяє уряд. «У нас часто декларації Кабінету Міністрів дуже далекі від реалій. Яскравий приклад - оформлення людям з АТО статусу учасника бойових дій. Сам уряд нещодавно оприлюднив цифру, що з тисяч чоловік тільки 152 змогли отримати статус. Люди скаржаться на зволікання соціальних служб», - обурився нардеп.

«Ось і виходить, що процедура нібито дуже проста. А разом з тим - люди реально не можуть її пройти. На папері все красиво, а в реальності людям доводиться оббивати пороги чиновників. Очевидно, міністр соціальної політики зобов'язана взяти все під особистий контроль. Також вона зобов'язана взяти на себе персональну відповідальність за швидкість надання матеріальної допомоги, статусу учасника бойових дій», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

35