Коли до влади приходять на хвилі народної довіри, то з самого старту ця влада повинна ініціювати якісь зміни. Про це заявив під час онлайн-конференції на Inpress.ua голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«У нас війна, і саме такий кризовий період є ідеальним часом, щоб провести глибокі і швидкі реформи. Реформи завжди провокують на перших етапах кризову ситуацію. Раз у нас кризова ситуація вже об'єктивна, тоді цю природну криза треба було використовувати. Але уряд і Президент не використовують цей фактор для того, щоб реформувати країну», - заявив він.

При цьому експерт зазначив: дуже складно повірити в те, що в Україні немає професіоналів: «Висновок один - немає бажання. Тому що, на жаль, чинний уряд і Президент з командою - люди, які є творцями і співавторами чинної системи: економічної, судової, виконавчої гілки влади. Всі вони рік за роком, з посади на посаду її творили, годувалися за її рахунок і просто не зацікавлені цю систему міняти. Ось у чому проблема. Для телеефіру говориться, що реформують, стараються, роблять. Насправді за фактами, діями і, найголовніше, за результатами бачимо, що люди прийшли не міняти систему, а просто її очолити».

Новак також зазначив, що результати того, що за роки незалежності будувалася неефективна система, пожинаємо сьогодні, коли фактично країна вже руйнується, розпадається на частини. І найгірше, що для сепаратизму і сепаратистських настроїв в Криму, що на сході, що на півдні України дійсно були підстави, оскільки люди, порівнюючи своє життя з життям таких же, як вони, людей в Росії, пенсію і зарплату російську і українську, зрозуміли, що вони хочуть в Росію, бо там - краще.

«З економічної точки зору, поки ми не усунемо фактор найгіршого економічної життя в порівнянні з усіма нашими сусідами, ми будемо жити від Майдану до Майдану, від революції до революції. І недалеко вже той час, коли кожен народний депутат буде мати свій персональний сміттєвий ящик», - вважає експерт.

Тенденція, коли практично без розбору народних депутатів розкидають по сміттєвих ящиках, говорить про те, що українське суспільство, народ після другого Майдану втратив почуття страху, зазначив Новак.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

22