Україна за останні півроку отримала 6,5 млрд доларів фінансових валютних ресурсів з різних джерел: МВФ, Світовий банк, Європейський банк. Але влада повинна розуміти, що це кредити, а не фінансові подарунки. Для того, щоб їх безболісно повертати з відсотками, потрібно більшу частину цих грошей спрямовувати на економічний розвиток. Про це заявив в інтерв'ю виданню «Inpress.ua» голова Комітету економістів України Андрій Новак.

«Якщо ми не запускаємо ці гроші на економічний розвиток, то повернення цих кредитів в наступні роки буде для нас ще важчим, ніж той тягар державного боргу, який ми виплачуємо зараз», - заявив експерт. За його словами, найбільше турбує, що, незважаючи на те, що за такий короткий період часу надходили такі величезні гроші (такого не було ніколи за роки незалежності України), не видно, яке економічне питання українська влада хоча б почала вирішувати.

«Простіше кажучи, де ці гроші? Курсове питання не закрито - девальвація гривні як тривала ці півроку, так і триває. Бюджетні програми не закриті. Нові програми розвитку за сферами економіки не запускаються», - говорить Новак.

Як зазначив економічний експерт, навіть у військово-промисловому комплексі зрушень не помітно.

«Вже майже рік війна, і тільки зараз уряд звітує про якісь перші одиниці техніки, які надходять на фронт. Найгірше те, що після зміни влади, чинний уряд, а вже сім місяців пройшло, не те, що не має жодних реформ, але навіть ініціативи реформ: ні податкової, ні бюджетної, ні банківської, ні медичної системи», - підкреслив Андрій Новак.

Що стосується не тільки системних, але навіть дрібних реформ, вони теж не ініційовані. Зате перед виборами ми чуємо знову популістські речі про те, що подаються цілі пакети реформ.

«У мене виникає питання: які можна подавати пакети реформ урядом, коли він доживає останні тижні до парламентських виборів, і в парламенті відбудеться ще 2-3 сесійних засідання?» - запитує Новак.

При цьому Андрій Новак нагадав, що гривня девальвувала на 70%, що негативно позначилось на рівні життя. Девальвація, зазначає він, тягне за собою цілий ланцюжок негативних економічних явищ. Насамперед що стосується валютних кредиторів, як українських громадян, так і підприємств. Тепер вони фактично неплатоспроможні, як громадяни, так і підприємства. Далі - це тягне за собою інфляцію, тому що дорожчають імпортні товари дорожчають послуги, дорожчають і вітчизняні товари. Це тягне за собою скорочення робочих місць, тому що українське виробництво стає менш конкурентоспроможним, і ланцюгові реакції тривають до того часу, поки не усунеться першопричина - девальвація гривні. З моменту зупинки девальвації гривні, ми можемо розраховувати, що поступово, дуже важко, і треба бути готовими - дуже довго, ми будемо відходити від такої глибокої девальвації.

«Тому, коли я кажу про 6,5 млрд. доларів, які нам надійшли, то ці гроші повинні бути спрямовані, в першу чергу, на головну мету - стабільність грошової одиниці, тому що це, як мінімум, стабільність в цілому. Стабільності немає, гривня девальвує, і негативний ланцюжок валить всю економіку. Саме тому прогнози падіння ВВП погіршуються практично кожен місяць, тому що протягом 8 місяців у нас продовжується девальвація гривні», - підкреслив експерт. Він також додав: ресурси для того, щоб зупинити девальвацію, є. Але, на жаль, прийшла влада, яка хоче використати момент війни для самозбагачення.

«Банківська система - один із ключових елементів, на якому зараз робиться це самозбагачення. Ми повинні говорити відверто, що, якщо всі будемо списувати на війну, економічні наслідки війни будуть набагато важчими, ніж прямі військові та фізичні», - підсумував Новак.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом