Умови з постачання газу в Україну мають бути досить прийнятними для цієї країни. Про це заявив прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв у ході робочої зустрічі з міністром енергетики Олександром Новаком, повідомляє прес-служба уряду РФ.

«Ну, це наша історична позиція, причому вельми сприятлива, як ми вважаємо, для України, але, безумовно, потрібно продовжити пошук компромісів, потрібно продовжити контакти з розумінням того, що за боргами треба платити, але умови для України в такій ситуації мають бути досить прийнятними, на що і спрямована зараз ваша зустріч за участю Єврокомісії. Думаю, що це має наразі цілком позитивний такий ефект. Тому прошу ці переговори продовжити», - сказав Медведєв.

При цьому міністр енергетики Росії Олександр Новак зазначив, що оцінює ситуацію з забезпеченням газу в Україні як складну.

«Ми оцінюємо ситуацію як складну і заклопотаність нашу поділяє Єврокомісія. Оскільки обсягів газу, який сьогодні накопичено в підземних газових сховищах України, як показує аналіз енергобалансу, недостатньо для нормального проходження осінньо-зимового періоду без відновлення поточних поставок в Україну», сказав Новак.

За його оцінкою, в Україні накопичено приблизно 16,5 млрд кубометрів, з яких активного газу приблизно 11-12 млрд, решта - це буферний газ.

«За нашими оцінками, дефіцит становить до 9-10 млрд кубометрів...Це, звичайно, великий обсяг. Необхідно відновлювати поточні поставки, для того щоб забезпечити нормальне проходження зими і баланс енергоспоживання в Україні, і, відповідно, надійні постачання європейським споживачам», - додав міністр.

Новак підкреслив, що існує спільна позиція з Єврокомісією за умовами забезпечення нових поставок і реструктуризації заборгованості.

«Вони полягають в наступному: «Газпром» може поставити «Нафтогазу» мінімальні обсяги - 5 млрд куб. метрів за системою takе-or-pay в режимі передоплати, «Нафтогаз» зобов'язаний буде сплатити в режимі передоплати газ в обсязі 5 млрд куб. метрів. При цьому додатковим аукціоном може бути ще 5 млрд. кубометрів, але вже не за системою take-or-pay, а за системою додаткових заявок, якщо такі знадобляться в результаті проходження зимового температурного режиму», - зазначив він.

Крім цього, за словами Новака, обговорено графік реструктуризації заборгованості до кінця року. На сьогодні Єврокомісія готова гарантувати погашення заборгованості в розмірі 3,1 млрд доларів, і відповідний графік було обговорено.

Також підготовлено проект протоколу, який буде підписаний трьома сторонами: Росія - Євросоюз - Україна.

«Наразі  наша спільна з Єврокомісією пропозиція розглядається українською стороною. Ми чекаємо на відповідь. Ми вважаємо, що таке пакетне рішення на 6 місяців може стати хорошим рішенням проходження осінньо-зимового періоду, надійного постачання європейських споживачів, і в цьому випадку ми обговорили і ціну, за якою може бути поставлений газ. Ця ціна складається на 6 місяців знижки у розмірі 100 доларів від поточної ціни контракту і становить 385 доларів за тисячу кубометрів», - резюмував Новак.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк 2 жовтня заявив, що вважає можливим проміжне рішення газового конфлікту з РФ. Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан 3 жовтня заявив, що Україна і Росія за посередництва Єврокомісії поки що не врегулювали перехідні домовленості для відновлення постачань російського газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27