У разі прийняття законопроекту про запобігання корупції чиновників I-III категорій зобов'яжуть декларувати готівку і коштовності. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході засідання Кабінету Міністрів заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Він підкреслив, що цей документ повинен бути спрямований не на дрібних чиновників, а на чиновників I-III категорій. «Починаючи з членів уряду, Адміністрації Президента і закінчуючи керівниками центральних органів виконавчої влади. Ними повинні бути не прості державні службовці, а високопрофільні, впливові, що належать до вищої категорії. Велику рибу треба ловити в боротьбі з корупцією», - вважає прем'єр.

Яценюк повідомив, що цей законопроект передбачатиме запровадження обов'язкового електронного декларування для держчиновників I-III категорій, а також додав, що будь-яка людина зможе отримати доступ до такої електронної декларації.

Крім того, за його словами, розширюється перелік того, що буде декларуватися. «Будуть декларуватися, в тому числі, коштовні метали і готівкова валюта, а також готівка як така, тобто те, що не потрапляє в поточну декларацію», - поінформував прем'єр.

Також документом передбачається ведення моніторингу рівня життя держслужбовця. Яценюк пояснив, що буде створена спеціальна комісія, яку уповноважать зіставляти написане у поданій декларації зі стилем життя високопоставленого чиновника.

У свою чергу міністр юстиції України Павло Петренко додав, що дія закону буде поширюватися на співробітників правоохоронних органів, прокурорів та суддів.

Нагадаємо, 7 жовтня відбудеться позачергове засідання Верховної Ради.

Президент України Петро Порошенко сподівається на прийняття парламентом пакету антикорупційних законопроектів, зокрема законопроекту про створення Антикорупційного бюро.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом