Ще позаминулого тижня Президент заявив про бажання внести в парламент законопроект про заочне правосуддя, а минулого спікер Верховної Ради заявив, що 7 жовтня депутати на позачерговому засіданні розглянуть у другому читанні закон про невідворотність покарання за злочини проти національної і громадської безпеки за корупцію, в якому також йдеться про заочне правосуддя, пишуть «Вести».

Зазначається, що 16 січня подібний закон уже ухвалювався в пакеті, але через два тижні був скасований під тиском Майдану. Ухвалювався, на загальну думку, для того, щоб ще раз засудити Юлію Тимошенко, котра відмовилася їздити на допити і суди. Весь інтернет у день його ухвалення обійшов коментар Віктора Балоги про диктатуру, що наступає: «Це не банальне «заочне правосуддя», це не те, що реставрація сталінізму - це щось набагато гірше», зазначає видання.

Через сім місяців Верховна Рада розглянула уже внесений Кабміном законопроект Яценюка 4448а, більш жорсткий, ніж січневий, оскільки передбачає не тільки заочне кримінальне провадження і суд за відсутності підсудного, але й можливість конфіскації його майна (у тому числі і грошей з рахунків у банках). Шість голосувань протягом двох днів знадобилося парламенту, щоб проголосувати його в першому читанні. Серед 235 голосів «за» був і голос Віктора Балоги, який цього разу «сталінізму» вже не помітив, підкреслюють журналісти. Тепер метою називають засудження Віктора Януковича та його оточення.

Саме про цей закон і говорив Олександр Турчинов. Чи не про нього говорив Петро Порошенко? «Наскільки я знаю, ні, - сказав «Вестям» один із пропрезидентських депутатів. - І поки невідомо, будемо ми голосувати за прем'єрський законопроект чи його завалять, щоб розчистити дорогу для президентського. Це стане відомо лише у вівторок вранці. Поки точно відомо, що ми голосуватимемо за президентський законопроект про створення антикорупційного бюро. З ним, до речі, була така ж історія: спочатку завалили всі депутатські законопроекти на цю тему, щоб розчистити дорогу для президентського».

Що буде у разі ухвалення закону? «Владі потрібні вироки у справах Януковича, Захарченка - цього вимагають прихильники Майдану, - каже політолог Володимир Фесенко. - Не думаю, що суд винесе виправдувальні вироки колишнім керівникам. А ось з конфіскацією майна прописувати треба дуже чітко. Не повинно бути конфіскації з політичних мотивів, тому що це виглядатиме як політичні репресії. Необхідно довести, що майно було присвоєно незаконним шляхом».

«Заочне правосуддя - це винятковий захід з точки зору юридичної практики і вже тому викликає двояке відчуття, - вважає Сергій Коннов, адвокат фірми «Коннов і Созановський». - Моє сприйняття скоріше негативне, тому що порушується фундаментальне право будь-якого громадянина на захист. Особливо я критично ставлюся до запровадження заочного правосуддя в нашій країні, де і з очним правосуддям усе дуже погано. Віз ставлять попереду коня: спочатку треба навести лад у судовій системі, а потім вже вводити подібні новели». «Законопроект дає можливість новим політичним елітам здійснити переділ власності тих осіб, які зараз перебувають за кордоном. Але це стосується не тільки великих фігур. У зоні ризику можуть виявитися і заробітчани, і біженці з Донбасу, які виїхали в інші країни. Де їх шукати? Звідки вони дізнаються про те, що проти них порушено справу і передано в суд? Особливо це актуально для біженців із зони АТО. Їх можуть оббрехати, звинувативши у підтримці сепаратистів, заочно засудити, а потім відібрати все майно. Природно, усе це відкриває широкі перспективи для зловживань і зведення рахунків», - каже керівник юридичної компанії «Пруве груп» Владислав Кочкаров.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

106